KPI rendszer szerepe és bevezetése a Flextronics International Kft. zalaegerszegi gyárában - Szili Benita
A Flextronics International Kft. zalaegerszegi gyáregységében végeztem el a féléves szakmai gyakorlatom. Azért erre a cégre esett a választásom, mert már a gyakorlati időm előtt is itt dolgoztam egy projekt menedzser asszisztenseként. Gyakorlatom alatt a szervezet működésének átfogó tanulmányozása után a teljesítménymutató rendszer működése keltette fel az érdeklődésem, mivel hatásköre a gyáregységek teljes egészére kiterjed. Egyszerűen megfigyelhetők, átláthatók a vállalat működési folyamatai, hatásai, valamint a céltól való eltérések is figyelemmel kísérhetők, és megoldásukra intézkedések hozhatók. Az itt eltöltött idő alatt a különböző folyamatok elsajátítása mellett továbbfejlesztési javaslatokat is tettem, majd elfogadásuk után a mielőbbi megvalósulás koordinálásában is fontos szerepem volt. A vállalatirányítás szempontjából, illetve a döntéshozatalban fontos szerepet vállaló teljesítménymutató rendszer részletes ismertetése volt a szakdolgozatom fő témája. A cég, a nyugat-magyarországi gyáregységek, valamint a szervezeti felépítés bemutatása után a webes felületű KPI rendszer irányításban nagy szerepet vállaló, hatékonyan közreműködő feladatát részleteztem. Ezt követően pontokba szedtem a létrehozás szükségességének okait, hogy mi volt az előzménye annak, ami következtében elkerülhetetlen volt egy egységes teljesítménymutató rendszer felépítése, kialakítása. Ilyen például a webes felület előtt a mutatók értékének dokumentálására használt Excel fájl kitöltésének időigényes folyamata, átláthatatlan, valamint nem skálázható nézete. Kifejtettem a vállalatirányítás döntéshozatalához közvetlenül hozzájáruló rendszernek a céljait, amelyek közé sorolható az átlátható nézet kialakítása, illetve a folyamat optimalizáció. Ezek után bemutattam, a rendszer felépítését, hogy milyen felületek, funkciók érhetők el és általuk milyen feladatokat tudnak elvégezni. A rendszer környezetének és alapvető folyamatainak ismertetése után egy kiválasztott mutató alapján részleteztem a kontrolling tevékenységeket a PDCA-modell segítségével. Bemutattam, hogy a rendszerben a ciklus egyes részei hogyan szerepelnek, valamint mik a hiányosságok, amiket pótolni kellene annak érdekében, hogy hatékonyabban működhessen ez a felület. Az adat keletkezésétől kezdve, lépésről lépésre bemutattam az eljárások menetét az adat rendszerben történő rögzítésén át, a céltól való eltérés jelentkezésekor szükséges intézkedéseken keresztül, a nyomon követésig. Tapasztalataim alapján, valamint a teljesítménymutató rendszer működésének és folyamatainak elsajátítása után megállapíthatom, hogy egy megfelelően meghatározott vállalati célokat szem előtt tartó, következetesen kialakított teljesítménymutató rendszerre van szükséges ahhoz, hogy a célkitűzések teljesüljenek, és hozzájáruljanak a vállalati stratégia érvényesüléséhez. A Flextronics International Kft.-nél alkalmazott teljesítménymutató rendszer funkciói megfelelnek a vele szemben meghatározott főbb kritériumoknak, azonban a hatékonyság, valamint az intézkedések nyomon követése terén még vannak olyan fejlesztési javaslatok, amelyek növelnék a vállalatirányítás és döntéshozatal eredményességét.