A beszerzés szerepe a Siroma-Plast Kft. gyakorlatában, különös tekintettel a beszállítók értékelésére - Bodó Bernadett
Szakmai gyakorlatomat a Siroma-Plast Kft. logisztikai osztályán töltöttem Nagykanizsán. Az ott töltött idő során sikerült megismerkednem a cég logisztikai folyamataival, vállalatirányítási rendszerével. Betekintést nyerhettem egy hatékonyan működő vállalat életébe, megismerkedtem a beszerzés, valamint a beszállítók kiválasztásának folyamatával, értékelésével. Szakdolgozatom célja az volt, hogy megállapítsam, mekkora szerepet tölt be a szállítóértékelés egy vállalat életében és milyen módszerekkel értékelik a beszállítókat. Egy vállalat eredményéhez nagyban hozzájárul a beszerzés, ezért elsőként, mint a logisztikai folyamat alappillérét mutattam be. Bemutattam a beszerzés területeit, feladatait, céljait és azt, hogy a modern vállalatoknál milyen szerepet kell, hogy képviseljen. A beszerzés ismertetése után három módszert alkalmazását mutattam be az értékteremtő folyamatokra és a minőségmenedzsment módszereire vonatkozóan. A beszállító értékelés elméleti meghatározása és az értékelési módszerek bemutatása után a Siroma-Plast Kft. történetével, szervezeti felépítésével, termékeivel, beszállítói és vevői körével folytattam a Szakdolgozatom. A cég logisztikai folyamatainak bemutatása során a vevői, szállítói rendelések folyamatát ismertettem és kiemelve azt, hogy mekkora szerepe van a beszerzésnek a vállalat életében. A Siroma-Plast Kft. beszállítóit a súlyozott pontrendszer módszerével értékeltem. Bemutattam, hogy a beszállítókat milyen kategóriákba sorolják, melyek azok a kritériumok, amelyek alapján a beszállítókat értékelik. Összesen hét beszállító értékelését mutattam be, ezek közül három alapanyagost, ezen belül egy belföldi és kettő külföldi beszállítót, kettő fém beszállítót, akik ugyanazt a terméket szállítják, továbbá a beszállítók értékelési módjainak vizsgálatát a legjobb és a legrosszabb beszállító értékelésével, a legrosszabban teljesítő beszállító ellen tett intézkedésekkel zártam. A dolgozat végén fejlesztési javaslatokat megfogalmaztam vizsgálati tapasztalataim alapján, a beszállítói értékelés fejlesztése céljából.