Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata és a felügyelete alá tartozó önállóan gazdálkodó intézményei költségvetési beszámolóinak elemzése a 2012-2014. években - Tóth Franciska
Szakdolgozatomban kutatásom tárgyaként Zalaegerszeg Megye Jogú Város Önkormányzat intézményeinek költségvetési beszámolóinak elemzését választottam. Pénzügy szakos hallgatóként szakirányomnak megfelelően az önkormányzat pénzügy részlegén töltöm utolsó, fél éves szakmai gyakorlatomat, ahol lehetőségem van betekintést kapni a gazdálkodásáról, működéséről és feladatköreiről. Témaválasztásom célja, hogy átfogó képet kapjak az említett település önkormányzatának pénzügyi, gazdasági működésére. Az előre tervezett feladatokat sikerül-e az adott ütemben teljesíteni. Dolgozatom első részében irodalmi áttekintést adok Zalaegerszeg történetéről, és a város kapcsolatairól napjainkban. A kutatásom elején a vagyoni helyzetet vizsgáltam különböző mutatószámok segítségével, mint például a befektetett eszközök aránya, forgóeszközök aránya vagy a pénzeszközök aránya. Az alábbi következtetéseket vontam le: a befektetett eszközök és a forgóeszközök aránya megfelelő, a befektetett eszközökön belül számottevő részt tesznek ki a tárgyi eszközök, míg a forgóeszközökön belül a költségvetési szerveknél a pénzeszközök, önkormányzati szinten az értékpapírok meghatározó szerepet töltenek be. A források vizsgálata folyamán arra a következtetésre jutottam, hogy az önkormányzat és az intézmények is kellőképpen tőkeerősek, kismértékű idegen tőkével működnek. A második szakaszban a pénzügyi-likviditási helyzetet tanulmányoztam. A mutatók értékei magas likviditással rendelkeznek, és ennek köszönhetően fizetési gondok sem merülnek fel. A befektetett eszközök saját tőkével fedezettek, a kötelezettség állomány is elfogadható, ebből kifolyólag semmiképpen sem lehet eladósodottság. A következő szakaszban a bevételi és kiadási előirányzatokat vizsgáltam: azok betartása nélkülözhetetlen, teljesítése 100% körül mozog. Kulcsfontosságú a bevételek beszedése, mivel a bevételek nélkül nem lehet kiadást teljesíteni. Többletkiadást kizárólag többletforrás terhére lehet teljesíteni. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a felügyelete alá tartozó önállóan működő intézmények, valamint önállóan működő és gazdálkodó intézmények beszámolóinak elemzése során körvonalazódott, hogy önkormányzati szinten és költségvetési szerveknél is szigorú, következetes gazdálkodás folyik. Összességében megállapítható, hogy Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata megfontoltan, felelősen gazdálkodik és a lehető legszínvonalasabban kerülnek ellátására a feladatok, annak ellenére, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet megnehezíti a kitűzött feladatok végrehajtását. A célok megvalósulásával a város könnyedén elérhetővé válik, így ez kedvezni fog az új multinacionális cégek Zalaegerszegre való településének, ebből kifolyólag új munkahelyek jönnek létre, a munkanélküliség csökkenni fog. Végeredményként az életszínvonal élénkül, az adóbevételek nőnek, ezáltal a megtakarítások is, így a gazdaság fellendül.