A vevőállomány alakulása és a kintlévőségek kezelése egy gyakorlati példa alapján - Mórocz Márta
Az üzleti élet szereplői számos formációban jelennek meg és űzik tevékenységüket, elsődleges céljuk a jövedelmezőség elérése, megtartása, maximalizálása és a vállalkozás hosszú távú, biztonságos, kockázatmentes működtetése. A vállalatvezetők igyekeznek minden kockázatot elkerülni, de nem vonhatják ki magukat a makrogazdasági folyamatok hatásai alól, így kölcsönhatásba kerülnek az üzleti élet más szereplőivel. Komoly kockázat rejlik abban, hogy milyen vevőkört tud kialakítani egy vállalkozás, illetve, hogy a meglévő vevőit milyen mélységben ismeri és fel tud-e időben készülni a vevő pénzügyi helyzetében beállt változás kezelésére. A választott társaságnál nagy hangsúlyt fektetnek a vevőállomány figyelésére. Dolgozatomnak témája azok a követelések, amik a vállalkozás főtevékenységéhez kötődnek és a termékek értékesítéséhez illetve a szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódnak. A dolgozatom elején a vevőállománnyal kapcsolatos elméleti vonatkozásokat ismertetem. Majd ezt követően bemutatom az általam választott vállalkozást, részletezem a Kft vevőállományával kapcsolatos informatikai és számviteli procedúráit, a követelésállomány keletkezését és részletezését. Dolgozatomban kitérek a vevőállomány összetételének jellemzésére, a főbb vevők bemutatására. Bemutatom a vevőkövetelések esetében alkalmazott fizetési határidőket és fizetési módokat. Számot adok a vállalkozás kintlévőségkezelés és felszólítási folyamatáról. A dolgozat zárásaként a választott vállalkozás vevőállománnyal kapcsolatos mérlegfordulónapi feladatait, intézkedéseit vizsgáltam. A szakdolgozat összeállításakor megállapítottam, hogy a vállalkozás működtetése során különös figyelmet kell fordítani a vevőkkel kapcsolatos elemzésekre, összefüggések feltárására, sőt figyelni kell annak a piaci szegmensnek is a történéseit, ahol a vevő aktívan részt vesz.