Minőségmenedzsment a Pernix Pharma Gyógyszergyártó Kft.-nél - Király Péter
A vállalkozások tartós sikeréhez ma már nem elegendő a jó munka. Kitűnően kell a feladatokat ellátni. A kiéleződött piaci verseny, a technológiai változások, a globális minőségi szabványok és a fogyasztók megnövekedett igényeinek hatására egyre előkelőbb helyre kell sorolni a minőséget, minőségmenedzsmentet, ha versenyképes akar maradni egy vállalkozás. A minőségmenedzsment olyan összehangolt tevékenységek együttese, amelyek egy szervezet minőségügyi kérdéseinek irányítását és vezetését hivatottak elősegíteni. Feladatom volt, hogy bemutassam a minőségmenedzsment fejlődését, majd egy gyógyszeripari vállalkozás, a Pernix Pharma Kft. minőségügyi rendszerét és vizsgáljam annak működését. Azért választottam gyógyszeripari vállalkozást bemutatni, mert köztudott, hogy a gyógyszeriparban a minőség a legfontosabb képesítő tényező. A szigorú minőségi követelményeket Európai Uniós rendeletek, guideline-ok szabályozzák, állami szervek ellenőrzik (OGYÉI - Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, NÉBIH ÁTI – Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága). A gyógyszeripar területén kötelezően alkalmazott szabványrendszer a GMP (Good Manufacturing Practice – Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat), melyet a Pernix Pharma Kft-nél történő konkrét alkalmazásán keresztül mutattam be. Dolgozatom első felében a fellelhető szakirodalom feldolgozásával röviden bemutattam a minőségmenedzsment fejlődését. Ismertettem a különböző minőség fogalmakat, bemutattam a minőségmozgalom kiemelkedő alakjait. Szembe állítottam egymással a tradicionális és a folyamatra orientált szemléletet. A minőségirányítási rendszerek bemutatása során részletesen foglalkoztam a gyógyszergyártásban kötelezően alkalmazandó GMP minőségirányítási rendszerrel. Szakdolgozatom második felében tanulmányoztam a Pernix Pharma Gyógyszergyártó Kft-nél alkalmazott GMP szabványrendszer működését. Személyesen tudtam megtapasztalni, hogy az irodalmakból megismert minőségügyi rendszer a társaságnál a vonatkozó szabályok szerint hibátlanul működik. Ehhez a társaság a GMP minden elemét új szabályozásokkal adaptálta saját környezetére, amit táblázatba foglalva ismertettem. Egy a vállalathoz érkezett konkrét reklamáció kivizsgálása során pedig végigkövethettem, miként működik a gyakorlatban a gyártási-, minőségellenőrzési-, és felszabadítási folyamatok és azok dokumentációinak felülvizsgálata, valamint a hiba meghatározása, illetve a javító és megelőző tevékenységek kidolgozása. Megállapítottam, hogy a vállalatnál egy egyszerű, szinte kiküszöbölhetetlen, de jogos vevői reklamációt is részletesen kivizsgálnak, dokumentálnak, írásos formában - a jegyzőkönyv megküldésével- tájékoztatják a megrendelőt/vevőt. A bevezetőben kitűzött célom szerint megbizonyosodhattam arról, hogy a GMP minőségirányítási rendszer alkalmazásával a hibák minimalizálhatók. Munkám során elsajátított ismeretek és a szerzett tapasztalatok alapján fogalmaztam meg a rendszer fejlesztésére, és az előforduló eltérések (hibák) minimalizálására vonatkozó javaslataimat, úgy mint  a folyamatok, utasítások átdolgozása során egységesebb felépítést és kiemelések bevezetését,  a csomagolóanyagok követelményeinek meghatározása során minden érdekelt fél által elfogadott követelmények előírását. Szakdolgozatom készítése és azt körülölelő gyakorlatom során volt lehetőségem megtapasztalni, egyúttal útravalóként elkönyvelni, hogy a minőséget, a minőségmenedzsment sikerét a vezetőség elkötelezettségén túl a megfelelően kialakított és működtetett minőségirányítási rendszer tudja biztosítani, amelyben kulcsfontosságú a dolgozók elhivatottsága, szakmai tudása és probléma megközelítése.