Követelések és kötelezettségek könyvvizsgálatának specialitásai Építőipari Kft. példáján keresztül - Árkus Szabina Irén
Árkus Szabinának hívnak és a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg végzős hallgatója vagyok. Pénzügy-számvitel szakon végeztem tanulmányaimat, majd szakirányként számvitelt választottam. Szakmai gyakorlatomat egy könyvelőirodában, az Adó-Vet Kft.-nél töltöttem, ahol betekintést nyertem a kis- és közép vállalkozások működésébe, gazdálkodásába, és azok pénzügyi, számviteli, adózási folyamatiba. Szakdolgozatom fő témája a könyvvizsgálat lett. A dolgozatom címe a követelések és kötelezettségek könyvvizsgálatának specialitásai Építőipari Kft. példáján keresztül. Azért erre a témára esett a választásom, mert az építőipar egy speciális szakterület. A dolgozatom első részében a könyvvizsgálat általános bemutatásával foglalkoztam. Ebben a részben került bemutatásra a könyvvizsgálat kialakulása, ami magába foglalja a könyvvizsgálat fogalmát, célját, feladatát és az alapelveit is. Következő pontban jogi szabályozásokról írtam, amelyben a Számviteli törvényt, a Polgári törvénykönyvet és a Magyar Nemzeti Könyvvizsgálati standardokat, valamint a könyvvizsgálat folyamatát írtam le. A dolgozatom második részében foglalkoztam az Építőipari Kft. tevékenységével, nagyságával és számviteli politikájával, valamint kidolgozásra kerültek a követelések, egyéb követelések, kötelezettségek és egyéb rövid lejáratú kötelezettségek könyvvizsgálati módszerei és a könyvvizsgálati munka dokumentálása, valamint a garanciális visszatartást és a könyvvizsgálói jelentés. Szakdolgozatom céljául azt tűztem ki, hogy bemutassam egy Építőipari Kft. követeléseinek és kötelezettségeseinek könyvvizsgálatát, amelyre vonatkozóan a könyvvizsgálat célját, alkalmazott módszereit mutattam be könyvvizsgálati dokumentumokon keresztül. A megszerzett bizonyítékok alapján azt a következtetést állapítottam meg, hogy a Társaság a 2015. évi mérleg beszámolójának tételei helyesen kerültek értékelésre, teljes körűen kerültek kimutatásra, a válóságban megtalálható eszközök és források leltárakkal, harmadik fél általi visszaigazolásokkal alátámasztottak. A könyvvizsgálatot a Magyar Nemzeti Könyvvizsgálati standardok szerint végeztem. Az ezekben előírt jelentésen kívül más jelentési kötelezettség nincs. Véleményem szerint, a megszerzett könyvvizsgálói bizonyítékok elegendő és megfelelő alapot nyújtanak ahhoz, hogy a könyvvizsgálói véleményemet megadhassam. Véleményem szerint, a beszámoló megbízható és valós képet ad az Építőipari Kft. 2015. december 31-én fennálló vagyoni és pénzügyi helyzetéről, valamint az ezen időponttal végződé évre vonatkozó jövedelmi helyzetéről a számviteli törvényben foglaltakkal összhangban. Nem tártam fel olyan lényeges bizonytalanságot, eseményekkel vagy feltételekkel kapcsolatosan, amely jelentős kétséget vetne fel az Építőipari Kft.-nél a vállalkozás folytatására való képességével kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy az Építőipari Kft. vagyoni, pénzügyi, jövedelmezőségi mutatói folyamatosan javuló tendenciát mutatnak. A cég a 2016. évre teljesen lefedő megrendelés állománnyal rendelkezik, amely a jövőbeni működés és eredményes gazdálkodás alapját képezi. Elegendő és megfelelő könyvvizsgálati bizonyítékot szereztem arról, hogy helyénvaló a vezetés részéről a vállalkozás folytatásának feltételezése a pénzügyi kimutatások készítése során. A garanciális visszatartások folyamatosan növekvő állománya miatt javaslom, hogy a garanciális visszatartásokat 2016. évben bankgaranciával váltsák ki, ez a likviditás stabilizálásához vezethet. A könyvvizsgálói jelentés véleményem szerint, az Építőipari Kft. beszámolója a magyar Számviteli törvény szerint készült. Fontos továbbá elmondanom, hogy a vállalkozás nem járult hozzá az adatok közzétételéhez. A szakdolgozatomban szereplő vállalkozás az Építőipari Kft. nevet kapta, de ettől eltekintve az adatok a teljes valóságot tükrözik.