Egyéni vállalkozás átalakulása egyéni céggé és a további fejlődési lehetőségek bemutatása XY cég példáján keresztül - Tóth Dániel
Szakdolgozatomban az egyéni vállalkozások átalakulási lehetőségeit elemeztem. Azt vizsgáltam, hogy milyen teendőkkel jár, ha egyéni vállalkozás helyett egyéni céget, a későbbiekben pedig ebből átalakult kft-t szeretnénk működtetni. A témát az XY egyéni céggé alakulásán keresztül vizsgáltam. A vállalkozás távközlési szolgáltatóként arra a lehetőségre alapozta működését, hogy olyan lefedettséggel nem rendelkező területeken szolgáltat vezeték nélküli internetet, ahol a nagy telekommunikációs társaságok még nem jelentek meg. Tehát olyan piaci rést tölt be, ahol biztos ügyfeleket talál, hiszen manapság szinte elképzelhetetlen az élet megbízható internet hozzáférés nélkül. Ennek köszönhetően egy dinamikusan fejlődő, nyereséges vállalkozássá vált. A rohamosan növekvő vevőállomány nehezítette az átláthatóságot egyéni vállalkozásként, emiatt az átalakulás mellett döntöttek. Az egy személyes Korlátolt felelősségű társaság létrehozása a célkitűzés, ám a növekedés még nem érte el az a szintet, aminél ezt indokolt lenne, ezért egy köztes megoldást választottak és egyéni céggé alakultak, nem lemondva természetesen a későbbi társasági formaváltásról. Az átmeneti megoldást az is indokolja, hogy a vállalkozás folyamatos sikeres működéséhez elengedhetetlen, az is, hogy a versenytársak ne jelenjenek meg a piacon, hiszen a nagyvállalatokkal szinte biztos, hogy nem tudná tartani a lépést az árversenyben. Szakdolgozatom első felében az egyéni vállalkozások működésének, adózásának és „számvitelének” jellemzőit mutatom be általánosságban és az XY vállalkozáson keresztül (1-2. rész). A harmadik részben a 2009. évi CXV. törvény tükrében vizsgálom az egyéni vállalkozás átalakulási lehetőségeit. A negyedik és ötödik részben az egyéni céggé alakulás számviteli és adózási teendőit mutatom be az XY vállalkozás példáján keresztül, vagyis azt, hogy a gyakorlatban hogyan jelenik meg mindez a megszűntetéstől a bejegyzésig. Emellett a további fejlődési lehetőségre, vagyis a Kft-vé alakulásra is szeretném felhívni a figyelmet. Arra is keresem a választ, hogy mikor érdemes az átalakulás mellett dönteni, valamint milyen előnyei, hátrányai, lehetőségei, illetve veszélyei lehetnek egy ilyen döntésnek. Szakdolgozatomban készítettem SWOT analízist egyéni vállalkozásként és egyéni cégként Xy távközlési vállalatot vizsgálva. Az egyik legfőbb különbség, hogy kettős könyvelésre, valamint a személyi jövedelemadózásról a társasági adózára tértek át, így jobban átlátható a cég működése. A jogszabályi háttér 2010-es változása lehetővé tette ezt a lépést, hiszen innentől kezdve lehetséges az egyéni cég alapítása, melyet csak egyéni vállalkozás hozhat létre. A korábbiakkal ellentétben nem átalakulva, hanem megszűntetve az egyéni vállalkozást, majd megalapítva az egyéni céget jön létre az új vállalkozás. Utóbbi viszont már átalakulással egyszemélyes Korlátolt felelősségű társasággá vagy részvénytársasággá válhat. Véleményem szerint a lehető legjobb döntés született XY vállalkozásnál, hiszen a megrendelések növekedése, az ügyfelek számának rohamos emelkedése miatt szükségessé vált a fejlődés, és a társasági forma váltás az ügyfelek jobb kiszolgálása, valamint a gördülékenyebb működés és a további fejlődés lehetőségének biztosítása érdekében. Az pedig, hogy nem egyből Korlátolt felelősségű társasággá alakultak, különösen megfontolt lépés, hiszen így amennyiben megváltozik a jogszabályi háttér vagy megjelenik a konkurencia, az veszélybe sodorhatja a vállalat töretlen növekedését, veszteségessé teheti azt. Ha viszont ezen negatív tényezők nem jelennek meg a közeljövőben, és tovább fejlődik a cég, még mindig adott a lehetőség a társasági forma váltáshoz, amit véleményem szerint meg is kell tenni, hiszen a felelősség ez esetben korlátolt lesz, ami nagyon előnyös egy bizonytalan gazdasági környezetben. Vizsgáltam dolgozatomban korrelációs elemzéssel azt is, hogy van- e összefüggés az egyéni vállalkozások és az egyéni cégek alakulása között. Arra jutottam, hogy nincsenek szoros kapcsolatban egymással, vagyis az egyéni vállalkozások megszűnésének hátterében az esetek döntő többségében nem az átalakulás áll. Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy az egyéni céggé válás egy jó ugródeszka lehet minden olyan egyéni vállalkozás számára, amelynél a megnövekedett forgalom már nehezíti az átláthatóságot, ellenőrizhetőséget, de még nem mernek egyszemélyes Korlátolt felelősségű társaságot alapítani valamilyen külső veszélyeztető gazdasági tényező miatt, vagy csak nem biztosak benne, hogy folyamatosan hosszú távon fenn tudják tartani az eredményes működést. Ez a példa látható az XY Egyéni cégnél is.