Lakás-előtakarékosság az OTP Banknál - Albert Boglárka
A lakás-takarékpénztári rendszer 1997 óta működik Magyarországon. Számos változáson átment, de alapjai nem változtak: betét, állami támogatás, lakáscélú kölcsön. Ez a három elem, ami megalkotja a lakás-takarékpénztári rendszert. A lakás-előtakarékossági szerződés lényege, hogy a megtakarító a szerződésben meghatározott rendszerességgel, meghatározott összeget helyez el a pénzintézetnél, cserébe a pénztár a megtakarítási idő végén kedvezményes lakáshitel lehetőséget ad. A megtakarítások után 30%-os állami támogatás jár, ami évente maximum 72.000 Ft. A magyar piacon 4 szereplő osztozik, melyek közöl a két piacvezető a Fundamenta Lakáskassza, illetve az OTP Lakástakarékpénztár. Betét- és hitelállományuk folyamatosan – igaz csökkenő mértékben – növekszik. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a lakás-takarékpénztárak által kínált megtakarítási forma az egyik legnépszerűbb, a hosszú távú – tehát éven túli – megtakarítások körében. Előnyét részben köszönheti, a többi megtakarításokat gyűjtő pénzintézettel szemben, a 30%-os betétbefizetéssel arányos állami támogatásnak. Ez egy közel 4 éves megtakarítási időnél 10% feletti hozamot jelent. Csak ezen kondíciója miatt is teljes joggal mondhatjuk, hogy talán a legkeresettebb rendszeres befizetésekkel járó, hosszú távú öngondoskodási forma.