A Prosperus Consulting Kft. által könyvelt kis- és középvállalkozások finanszírozási döntései - Czigola Barbara
Szakdolgozatom témájaként a kis- és középvállalkozások finanszírozási döntéseinek vizsgálatát választottam a Prosperus Consulting Kft-nél töltött gyakorlatom során gyűjtött tapasztalatok alapján. Kutatásom során arra a következtetésre jutottam, hogy a könyvelő iroda partnerei legnagyobb arányban a külső finanszírozási lehetőségeket választják és ezen belül is a hitelfelvételt részesítik előnyben. Ha egy vállalkozás hitellel szeretné megoldani a finanszírozási problémáit először fel kell mérnie a pénzügyi helyzetét, illetve ki kell elemezni a likviditási helyzetét. Az elemzések elvégzésére különböző mutatószámok állnak a rendelkezésünkre, melyek segítségével különböző időszakok eredményeit vizsgálhatjuk meg és rámutathatunk a vállalkozás erősségeire, gyengeségeire. A mutatók értelmezése alapján feltételezhetjük, hogy milyen lesz a vállalkozás pénzügyi helyzete a közeljövőben és ez alapján – ha szükségszerű – fel tudják mérni a vállalkozók, hogy mekkora összegű hitelfelvételre van szükségük. Ezzel kapcsolatban további elemzéseket kell végezni a vállalkozónak a hitelfelvételével kapcsolatos mutatókat illetően. Például az adósságállomány alakulásának elemzése során számba kell venni, hogy a vállalkozás tudja-e biztosítani az adósságszolgálat fedezetét a gazdasági évben. Kutatásom során vizsgált könyvelőiroda ügyfélkörében azt tapasztaltam, hogy a három legkedveltebb hiteltípus a Mikrohitel, a támogatásokkal kombinált hitelek, és a legnépszerűbb a Széchényi Kártya hitel. Mivel a Széchényi Kártya folyószámlahitel igénylése fordult elő legnagyobb arányban a könyvelő iroda partnerei körében, ezért esett a választásom ennek a bővebb kifejtésére. A Széchenyi Kártya folyószámlahitel a már működő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújt kedvezményes kamatozású hitelt, amely a vállalkozás átmeneti pénzügyi nehézségeire nyújt megoldást. Elsősorban azoknak a vállalkozásoknak ajánlott, amelyek már évek óta eredményesen működnek és gyorsan igénybe vehető hitelre van szükségük. A hitelkeret összege alapján akár 25 millió forint hitelhez is hozzá juthatnak a vállalkozók. A Széchenyi Kártya nagyon kedvelt a vállalkozók körében. Futamideje nem haladja meg az 1 évet és a konstrukció keretében a hitelnyújtó bank pénzforgalmi bankszámlát nyit a hitelfelvevő vállalkozás részére. A folyószámlahitelhez kapcsolódó pénzforgalmi számláról átutalás teljesíthető, és beérkező utalás is jóváírható, illetve a bankfiókban és a pénzkiadó automatákból készpénz vehető fel, vagy fizethető be, továbbá vásárlások ellenértéke is kiegyenlíthető. Ahhoz, hogy alapos elemzést tudjak végezni a Prosperus Consulting Kft. partnereinek a Széchenyi Kártyával kapcsolatos döntéseiről, tapasztalatairól primer kutatást végeztem. Kérdőívem kitöltésével a vállalkozók értékelték a hitelügyintézés folyamatát, nyilatkoztak arról, hogy elegendő volt-e a felvett hitel mértéke a megjelölt cél finanszírozására, illetve hogy mennyire okozott gondot a törlesztés. A hitel visszafizetése főként csak azoknak a vállalkozásoknak okozott gondot, melyeknek nem volt elegendő az igénybevett összeg a problémájuk megoldására. És, hogy miért volt szüksége a vállalkozásuknak a hitelfelvételre és hogy miért éppen a Széchenyi hitel mellett döntöttek? A hitel által nyújtott kedvező feltételek miatt választották, mellyel könnyen át tudták hidalni likviditási problémájukat, be tudtak fektetni egy új beruházásba vagy projektbe, vagy éppen a vállalkozás elindításához volt szükségük a hitel igénylésére. A válaszadók döntő többsége azt nyilatkozta, hogy eddigi tapasztalataik után is újra vennének fel Széchényi hitelt a közeljövőben, hogy ebből tudják finanszírozni új projektjeiket, vagy éppen a telephelyük bővítését. Összességében szakmai gyakorlatom és a kutatásom alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a rövidtávú pénzügyi nehézségek megoldására valóban a Széchenyi Kártya igénylése a legkedvezőbb választás a KKV-k számára. A könyvelő irodánál töltött 13 hét során beleláthattam az egyes vállalkozások működési és hitelezési folyamatába, melynek fontosságát jelzi, hogy napjainkban a hitel már mindannyiunk életében jelen van, legyen szó magánszemélyről, aki az otthonába vásárol háztartási cikket vagy vállalkozókról, aki maximum 25 millió Ft-tal hidalja át likviditási problémáját.