A Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének vizsgálata - Gáspár-Pintér Zsófia
Szakdolgozatomban a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetét mutattam be 5 üzleti év elemzésén keresztül. A vállalkozás a jelenlegi 17 telephelyével, folyamatos beruházásaival és innovatív menedzsmentjével Tolna megye illetve a Dél-Dunántúli régió kiemelt fontosságú mezőgazdasági vállalkozása. A tevékenységét tekintve főleg növénytermesztéssel, takarmánygyártással, sertéstenyésztéssel illetve halászattal foglalkozik. A társaság a Bonafarm csoport kiemelt tagja, cégcsoporti termelés hízó sertés alapanyagának egyharmadát állítja elő. A vizsgált időszak 2010-2014-ig tartott, az elemzést a nyilvános beszámolók illetve a rendelkezésemre bocsátott üzleti jelentések alapján végeztem, felmerült kérdés esetén pedig a társaság gazdasági vezérigazgató helyettese volt segítségemre. A dolgozat bevezetése után az első fejezetben a számvitel illetve azon belül a beszámoló szerepére, részeire és az elemzés módszereinek bemutatását hangsúlyoztam. Szakdolgozatomat a mezőgazdasági vállalkozások gazdasági tevékenység elemzésének sajátosságaival folytattam illetve a választott társaság bemutatásával. A bemutatás során részletesen kifejtettem a cég jelenlegi helyzetét, tevékenységi körét és azok egymásra épülését, a cég fejlődését, a Bonafarm csoportban betöltött szerepét. A tényleges elemzési munkát a vállalat vagyoni helyzetének vizsgálatával kezdtem, ahol az eszköz-és forrásállomány összetételét mutattam be. A társaságot nagy értékű beruházások jellemezték a vizsgált időszakban, kiemelt jelentőségű volt az öntözésfejlesztés véghezvitele. A beruházások forrását nagyobb részt rövid lejáratú tulajdonosi kölcsönnel illetve tőkeemeléssel biztosították, de a reális megítélés csak cégcsoporti szinten lehetséges. A befektetett eszközök aránya minden évben 55% felett volt, ami az ágazati sajátosságból eredő magas tőkeigényességet fejezi ki. A hosszú lejáratú kötelezettségek a vizsgált időszakban megoszthatók 2011. előtti és utáni korszakra. 2011-ben közös cégcsoportos finanszírozás jött létre, mely keretében a Bonafarm Zrt. a cégcsoport érdekében hitelt vett fel, és azt kölcsönként továbbította a cégcsoport vállalatainak. Ennek következtében a banki hitelek, lízingek majdnem teljes mértékben törlesztésre kerültek a vizsgált időszak alatt. A pénzügyi helyzet elemzése során az a forrásszerkezeti sajátosság, hogy nincs kimutatva a hosszú lejáratú kötelezettség, az adósságállomány szempontjából kedvezően alakítja a társaság megítélését a 2014. évtől, de a megugró rövid lejáratú kötelezettségek aránya rontja a likviditási helyzetet. Ezen tényezők befolyásoló hatása azonban csak a mutatók értelmezésénél lényegesek és nem befolyásolja a cég valóságos pénzügyi helyzetét. Az utolsó fejezetben a vállalat eredményességére tértem ki. Az elemzés során ingadozó tendencia alakult ki az eredményekben, ami a nagyobb beruházások, az ingadozó értékesítés nettó árbevétele illetve a növekvő anyag és személy jellegű ráfordítások állománya miatt következett be. A mezőgazdasági jellegből adódóan az időjárás befolyásoló tényezőivel együtt kell az érintett időszakot vizsgálni, és véleményem szerint hosszabb időszak elemzése adna valóságos képet. A bázisévhez viszonyítva (2010. év) pozitív mérlegszerinti eredményt sikerült elérni minden azt követő évben az osztalékfizetéssel együtt, és ágazati szinten nézve a vállalkozás kiemelkedően jó eredményt tudott produkálni. A Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének elemzése után megállapítható, hogy a vállalat gazdasági helyzete stabil és jelenleg is dinamikus fejlődés jellemzi. A vállalati vezetés különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a náluk dolgozó munkavállalók küldetéstudattal rendelkezzenek és a megoldások lehetőségét keressék a felmerülő problémákra.