Hitelkártya kultúra - fókuszban a nyugat-dunántúli régió - Kránicz Orsolya
A válság utáni bizalomvesztés és megtorpanás után az elmúlt időszakban, újra fellendült a hiteltermékek iránti kereslet. Erre a tendenciára reagálva a bankok újra aktívan el kezdték ajánlani a hitelkonstrukciókat, és különböző csatornákon próbálják a lakossági ügyfeleket becsábítani, megnyerni. Újra a figyelem középpontjába kerültek a hitelkártya konstrukciók is, a lakosság körében újra népszerűvé vált a hitelkártya. De vajon a lakosság tisztában van a hitelkártya valódi rendeltetésével? Csak egy vonzó pénzlehetőséget látnak benne vagy az esetleges eladósodás kockázatát is észlelik? Dolgozatomban először a lakosság számára elérhető főbb hiteltípusokat mutattam be, nagy hangsúlyt fektetve a hitelkártyákra. Ismertettem a hitelkártya rövid történetét, típusait, működésének mechanizmusát, majd a nyolc nagybank kínálati palettájának összemérésével vizsgáltam mind a standard, mind a tehetősebb ügyfeleknek ajánlott prémium kategóriás hitelkártyákat és a kapcsolódó szolgáltatásokat. Kitekintettem az amerikai hitelkártya használati szokásokra is, és rávilágítottam a hitelkártya kultúrában rejtőzködő eltérésekre. A dolgozat utolsó fejezetében primer kutatással vizsgáltam a Nyugat-Dunántúli régió lakosságának hitelkártya használati szokásait. Kutatásom alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a mai lakosság nagy hányada még mindig nincs tisztában nem csak a hitelkártya működésének mechanizmusával, de alapvető pénzügyi ismereteik is hiányosak. Azok számára, akik megfelelő ismeretekkel rendelkeznek a jelenlegi piac számos lehetőséget nyújt. Pontgyűjtési és pénz visszatérítési lehetőségekkel élve, havi akár több tízezer megtakarításra is szert tehetnek. Bár a hitelkártyával rendelkezők száma évre-évre növekedést mutat, még mindig messze állunk attól a hitelkártya kultúrától, ami a tengerentúlon kialakult. Hazánkban az ügyfelenkénti 3-4 hitelkártya gondolata elképzelhetetlennek tűnik. Míg külföldön a minél színvonalasabb szolgáltatásokat keresik, nálunk többek között a kártya éves díja az egyik legfontosabb tényező a megfelelő hitelkártya kiválasztásánál. Emellett az igénylők a hitelkamat mértékére és a kamatmentes periódus hosszára figyelnek leginkább. A megfelelő tájékoztatás, információ hiánya miatt viszont az ügyfélkör többsége negatív, elutasító magatartást mutat bármiféle hitelkonstrukcióval szemben. Ők a jövőben sem szeretnének semmilyen szolgáltatást igénybe venni, akkor sem, ha nyereményekkel vagy más megtakarítási lehetőséggel kecsegtetik is őket. Az idősebb nemzedék negatív tapasztalatai kihatnak a fiatalabb jövőbeli ügyfelek véleményére is. Ez azért fontos, mert így is nagy kihívást jelent a gazdaság számára egy megfelelő pénzügyik kultúrával rendelkező társadalom kialakítása. Ennek egyik fontos lépése a fiatal generáció pénzügyi képzése. A fiatalok a szülők által viszont téves képet alkothatnak a pénzügyi világról. Összességében elmondható, hogy a hitelkártya egy rendkívül hasznos termék, ha valaki megfelelően tudja kezelni. A kamatmentes időszak alatt bártan használjuk mindennapi vásárlásainkra, csoportos beszedési megbízásainkra, viszont az fontos, hogy a teljes tartozást a bank által megadott határidőre visszafizessük, annak érdekében, hogy azután is kamatmentes hitelre legyünk jogosultak, valamint, hogy a számos kedvezményt és pluszszolgáltatást igénybe tudjuk venni. Érdemes körültekintően tájékozódni az aktuális lehetőségeinkről, feltételekről, hogy a számunkra legmegfelelőbb hitelkonstrukciót választhassuk ki, s elmondhassuk magunkról, mi is profi hitelkártya tulajdonosok vagyunk.