A FABAK Kft, mint jogalany jogi és interdiszciplináris szemléletű bemutatása - Rákhely Klaudia
Szakdolgozatomban egy családbarát magyar vállalkozást mutatok be jogi és interdiszciplináris szemszögből, melyet a szakmai gyakorlat keretében ismertem meg. A vállalkozás Korlátolt Felelősségű Társaságként működik, amely jogi személyiséggel rendelkező társasági forma, ebből kifolyólag, mint jogalany lett a dolgozatom kulcsszereplője. Fontosnak tartottam, hogy minél több egyetemi tárgy, előadás ismerete jelenjen meg a diplomamunkámban, így nem csak jogi oldalról világítom meg az általam választott vállalkozást, hanem több területről is, így a dolgozat elkészítése során olyan komplex tapasztalatot szerezhetek, amelyet a későbbiekben fel tudok használni a munkám során. Véleményem szerint a gazdasági életben fontos szerepet játszik a jogi szabályozás és a társaság jogi környezetét nagyon sokféle törvény befolyásolja, mindemellett az új Ptk. számos változást hozott a társasági jog területén, ezért szükségesnek tartottam a szakdolgozat elején a gazdasági társaságok jogszabályi hátterének általános áttekintését. A dolgozat további részében a FABAK Kft. magyar vállalkozást mutatom be több aspektusból, kezdve a történeti áttekintéssel, a számviteli politikára vonatkozó fontosabb információkon át a tevékenységi kör ismertetéséig. Ennél a fejezetnél külön kiemeltem a humánerőforrás szerepét, mivel a FABAK Kft.-nél fontos szerepet tölt be a jól felkészült és megbecsült munkaerő csapat. A vállalkozás marketing környezetét az ügyvezetővel készített mélyinterjú segítségével elemeztem. Tekintettel arra, hogy a vállalkozás tervezi a jövőben a belföldi piacát bővíteni, amely marketing támogatást igényel, így a SWOT-analízist választottam a környezet elemzéséhez. Célom az volt, hogy feltérképezzem a vállalat erősségeit, gyengeségeit, lehetőséget, veszélyeit és az eredmények elemzésével hozzájáruljak a marketing célok eléréséhez. A következő fejezetben a vállalat pénzügyi kérdéseivel foglalkoztam. Vázoltam azokat a belső-, és külső finanszírozási lehetőségeket, amelyek közül a FABAK Kft. forrásbevonás esetén választhat, bemutatva azok előnyeit és hátrányait. Ennél a résznél külön kiemeltem a támogatást, mint külső finanszírozási forrást és részletesebben bemutattam a vállalkozás által elnyert támogatásokat. A következő részben szemléltettem a FABAK Kft. fejlődését számokkal a 2012-2015 időszakra vonatkozóan számvitel törvény tükrében, méghozzá a vállalat vagyoni, pénzügyi, és jövedelmi helyzet elemzésének keretében. A gazdasági elemzést a társaság mérleg és eredménykimutatás számszaki adatai, valamint a kiegészítő melléklet szöveges magyarázatai alapján különböző mutatószámok segítségével végeztem el. Végezetül a társadalmi felelősségvállalás fontosságára tértem ki, melynek kiváló példája a FABAK Kft.