Az éves költségvetési terv elkészítése az LuK Savaria Kft-nél - Kiss Patrícia Martina
Szakmai gyakorlatom elején már bele csöppentem a tervezés előkészületeibe és folyamatába, így átláthattam, és a kontrollerekkel együtt átélhettem ennek az izgalmait. A munkám első felében a Schaeffler csoportot mutattam be, ezután csak a szombathelyi LuK Savaria Kuplunggyártó Kft-re tértem ki, ahol szakmai gyakorlatomat is végeztem. A gyáron belül nyolc különböző szegmens van, ezek egyrészt késztermékeket gyártanak, amiket eladnak, másrészt félkésztermékeket, amiket más területhez- vagy a kapcsolt vállalat egyikének szállítanak. Kérdőíves kutatást végeztem a céggel kapcsolatban, hogy mennyire ismerik, tudják –e milyen termékeket gyártanak és milyen tulajdonú. Kis meglepetést jelentett számomra, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy német tulajdonú a vállalat, mert jócskán érkezett visszajelzés osztrák-, angol- és magyar tulajdonra is. Hogy minél átfogóbb képet kapjak a vállalatról, elemeztem a cég pénzügyi helyzetét különböző mutatók alapján. A cég ismertetése után következett a két fő témám, a tervezés és a WKB (Werkskostenbericht) bemutatása, ehhez nagy segítségemre voltak a termelési kontrollerek, akik tudásukat és tapasztalataikat átadva segítettek nekem ennek megismerésében és értelmezésében, valamint a folyamat megértésében. A tervezésről általánosságban írtam, hogy mennyire fontos tud lenni egy vállalkozás életében, és az egyik legfontosabb folyamat is. Ezáltal a vezetők megfontoltan és könnyebben tudnak dönteni például egy beruházással kapcsolatban, vagy akár olyan problémákra is rávilágít, ahol a költségek eléggé megnövekedtek. Meg tudjuk nézni hol hibáztunk, és ezeket ki tudjuk javítani a következő években, tehát jövőképként is szolgál a vállalat számára. Egy ábrával mutattam be, hogy zajlik ez a folyamat a cégnél, majd minden egyes folyamatot kifejtettem. Az értékesítés tervezésével indul az egész folyamat. A legnagyobb és legfontosabb hangsúly a teljesítmény tervezésnél van, ahol a WKB – a másik fő témám – tervezése folyik. A tervezés nagyon hosszadalmas folyamat az LuK Savaria Kft-nél, több hónapot ölel fel, éppen ezért az elavulás miatt adódhatnak kisebb-nagyobb eltérések. Ez főként az értékesítés tervezésénél jelent hátrányt. Mivel hat hónapon át folyamatosan elemzik az értékesítést, ebből vonnak le következtetéseket, majd terveznek, nem mindig lesznek valós adatok. Nem lehet kiszámítani a vevőket, egyszer több termékre, máskor kevesebbre van szükségük. Ezenfelül természetesen mindenhol adódhatnak késések, ami azonnal rontja a betervezett adatokat. A tevékenységalapú tervezés – Activity Based Costing - alapja a WKB riport. Egyrészről az emberi erőforrás kontroller tervezi a létszámot közvetlen és közvetett módon. Másrészről a termelési kontrollerek pedig a költségeket elemzik, ezen belül az első egység a teljesítmény, amit párhuzamosan terveznek az anyagköltséggel. Ezeket követte a direkt- és az indirekt folyamatköltségek tervezése. A folyamat ismertetése után a WKB felépítését is leírtam. Végül arra a következtetésre jutottam, hogy ez az egész riport feladata nagyon fontos információkat tartalmaz és szolgáltat szegmens – és gyár szinten egyaránt. A következőkben a költséghely-tervezésről tettem említést, ez a WKB előtti tervezési folyamat, de szorosan kapcsolódik hozzá, mert egyes sorai hozzátartoznak a költségjelentés riport soraihoz. A téma első felében a költséghely kialakításának a szempontjairól és szükségességéről írtam, majd a folyamatról, hogy zajlik ez a vállalatnál. Utolsó egységem a budget WKB ciklusai voltak. Első ciklusa a tárgy évi árakkal feltöltött séma, majd a következő, hogy a termékeket átértékeljük a jövőbeni árakkal. Negyedik ciklus a tarfia-számítás, ezzel tudják átértékelni a költségeket, így ez már a jövő éves költségeket tartalmazza. Az anyagköltséget nem tudjuk átértékelni, mert a külső beszerzésű anyagoknál a beszerzéstől kapja meg a kontrolling a tervárakat, valamint a kapcsolt cégtől kapott anyagokhoz pedig a partnercégektől kapjuk meg a jövő évre vonatkozó KHK-kat. Az ötödik és egyben az utolsó ciklus a havi felosztás. A jövő évi budget adatokat havonként osztjuk fel, és ezt a felosztást fogjuk jövőre a havi zárásokkor frissíteni.