Molnaszecsőd Község Önkormányzat költségvetési beszámolójának elemzése a 2013-2015. években - Szombathelyi Szabina Ilona
Záró dolgozatomban Molnaszecsőd Község Önkormányzat vagyoni és pénzügyi helyzetének alakulását vizsgáltam a 2013.-2015. években. Az elemzés során az önkormányzat költségvetési beszámolójának adatait használtam fel. Célom, hogy teljes képet nyújtsak az önkormányzat gazdálkodásáról, vagyoni és pénzügyi helyzetéről. Szakdolgozatomban először általánosságban bemutattam az önkormányzatok kialakulását, alapjogaikat és feladataikat. Ezt követően Molnaszecsőd község történetének bemutatása következett. A dolgozatom negyedik fejezetében az Alaptörvény, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. számú törvény alapján az önkormányzat feladatait és hatásköreit mutattam be, kitérve a kötelező illetve az önként vállalt feladatokra. Továbbá az önkormányzat szervezeti felépítésére is kitértem. A következő részben a 2014. január elsejétől bevezetésre került államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I.11.) Kormányrendelet hatásait mutattam be, mely tartalmi és szerkezeti változásokat idézett elő a beszámolóban. Ezt követően Molnaszecsőd Község Önkormányzata beszámolóját elemeztem a 2013.-2015. évekre vonatkozóan. Először az önkormányzat költségvetési bevételeinek és kiadásainak alakulását vizsgáltam. A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a bevételek jelentős részét a működési célú támogatások államháztartáson belülről jogcím alkotja. Összege a vizsgált években folyamatosan emelkedett. Az önkormányzat számára fontos bevételi forrásokat jelentenek a közhatalmi bevételek, melyek a magánszemélyek kommunális adójából, az állandó jelleggel végzett iparűzési adóból, gépjárműadó bevételének az önkormányzatnál maradó 40 % -ból, illetve egyéb közhatalmi bevételekből adódnak. A kiadások vizsgálata alapján az önkormányzat a személyi juttatásokra és a dologi kiadásokra fordítja a legtöbbet. 2014. évben beszerzésre került egy falubusz MVH pályázatból. Ugyanebben az évben a Művelődési Ház illetve az önkormányzat tetőszerkezete került felújításra. Ezt követően a mérleg alapján elemeztem az önkormányzat vagyoni és pénzügyi helyzetét. Mutatók segítségével vizsgáltam az eszközök és források állományát, alakulását. Végezetül az eredménykimutatás alakulását is elemeztem. Az elemzésekből megállapítható, hogy Molnaszecsőd Község Önkormányzata felelősen és megfontoltan gazdálkodik a kapott bevételekből.