A béren kívüli juttatási rendszer bemutatása az IMS Connector Systems Kft példáján keresztül - Kovács Eszter
Dolgozatom a béren kívüli juttatások rendszerét, benne rejlő lehetőségeket mutatja be. Fő témám mellett érintem az ösztönzési rendszereket, a motivációs eszközök típusait és a teljesítménymenedzsmentet. A kutatásomat egy soproni cégnél, az IMS Connector Systems Kft-nél végeztem a vállalat dolgozóinak bevonásával, vizsgálva a munkaerő-állományának ismereteit a béren kívüli juttatási rendszerről. Mindig is fontosnak találtam az egyéb juttatási rendszer kialakítását egy vállalat életében, és kíváncsian vártam, hogy milyen újabb motivációs tényezőkkel találkozhatok a cégnél. Kutatásomat az ösztönzésmenedzsment, a motiváció és a teljesítményértékelés elméleti hátterének ismertetésével kezdtem. Különböző cikkek és szakirodalmak segítségével bővíteni tudtam a már korábban megszerzett ismereteimet. Dolgozatomban bemutatásra kerül az ösztönzési rendszer általánosságban, majd a motivációs elemeket sorakoztatom fel. Kiemelten fontos szerepet kap a béren kívüli juttatási rendszer. Fontosnak találom a rendszer előnyeinek és hátrányainak a bemutatását, amelyhez egy SWOT elemzést is készítettem, illetve annak a törvényi háttérnek a megemlítését, amely egy gazdasági társaság életében a cafeteria rendszert szabályozza. Az elméleti háttér bemutatása után a vállalat ismertetése következik, ahol előkelő helyet kap, a vállalat ösztönző politikájának a bemutatása. Ezen fejezetben teljes képet kapunk a cég által nyújtott cafeteria elemekről, illetve az egyéb nem pénzbeli juttatásokról. Az gyakorlati kutatásomat primer adatokra alapozom, melyeket a vállalat munkavállalói által kitöltött kérdőívek összesítésével állítottam össze. Majd a kutatási kérdések meghatározása után három hipotézist állítottam fel, melyeket a kérdőív kiértékelés után igazoltam vagy cáfoltam. Mindezek következtében fontos következtetéseket fogalmazhatunk meg a vállalat számára. Kutatásom eredményeként arra a következtetésre jutottam, hogy a vállalat egy jól működő ösztönzési politikát folytat. Primer kutatásom által bebizonyosodott, hogy a cég dolgozói elégedettek a vállalatnál igénybe vehető béren kívüli juttatási rendszerrel. Dolgozatom elkészítése során lehetőségem adódott arra, hogy mélyebben megismerhessem a vállalatot, és nagy örömömre szolgál, hogy a dolgozókkal is sikerült felvenni a kapcsolatot a kérdőív segítségével. Az a pár hét, amelyet a vállalatnál tölthettem, nagyon hasznos volt számomra. Jó volt látni, hogy milyen összefogás jellemzi a Kft-t, a vezetés és a humán erőforrás osztályon dolgozó kollégák munkáját. Egyértelműen látható és a kutatásomban is arra a következtetésre jutottam, hogy a cég ösztönző stratégiája törekvést mutat arra, hogy minden dolgozói igényt kielégítsen. A dolgozóik folyamatos tájékoztatása, a keretek, szabályok ismertetése fontos. Évről-évre a cafeteria juttatások dolgozói tájékoztatásának példája alapján az egyéb juttatásokról is célszerű lenne prezentációt készíteni és előadni. Illetve ezt a céges fényújságon folyamatosan megjelentetni. Sőt javasolnék egy monitort az ebédlőbe is kihelyezni, amin ezek az információk futhatnak a nap 24 órájában. Ezzel az e-mail címmel nem rendelkező dolgozókat is minden aktuális eseményről naprakészen tájékoztatást kapnának. A vállalat jövőjére nézve a javaslatom az lenne, hogy a nem anyagi juttatásokat, olyan egyéb programokkal, lehetőségekkel kell bővíteni, amit széles dolgozói kör szívesen igénybe vesz. Itt a kulturális szolgáltatásra gondolok, hiszen a Volt Fesztivál hazájában vagyunk. Egy-egy fesztivál belépő kisorsolása a legtöbb ötletet adó munkavállalók, vagy a munkaerő toborzásban résztvevő munkavállalók között még ösztönzőbb részvételt eredményezne. Növelve ezzel a cég empoyer brandingjét is. Felelős Foglalkoztató Vagyok 2016 oklevelet vehetett át a cég az Országos Foglalkoztatási Alapítvány szervezésében meghirdetett országos versenyen. Gratulálok hozzá és bízom abban, hogy szakdolgozatomban vizsgált téma, hozzá kapcsolódó tézisek, válaszok, javaslatok hozzájárulnak a cég jövőbeni sikereihez.