A családi vállalkozások és az utódlás problematikája - Balogh-Matola Alexandra
A szakdolgozatomban meghatározom a kis- és középvállalkozások fogalmát, helyzetüket, és jelentőségüket, kiemelve a családi vállalkozásokat, valamint az családi vállalkozások utódlási problematikájával foglalkozom. A kis- és középvállalkozások napjainkban jelentős szerepet töltenek be az Európai Unió és ezen belül országunk gazdaságának fejlődésében. Ezen vállalkozások száma és jelentősége rendkívüli módon megnőtt, köszönhetően a piaci feltételek javulásának. A kis- és középvállalkozások rugalmasak, ezért gyorsan tudnak alkalmazkodni a változó piaci viszonyokhoz. Fontos szerepet töltenek be a munkahelyteremtésben, és nagymértékben befolyásolják a magyar gazdaság teljesítményét. Tőkeerősségüket és stabilitásukat tekintve talán nem a legkiemelkedőbbek a családi vállalkozások, de megbízhatóságban és minőségben élen járnak és itt most nem a tömegtermelésre, hanem főként az egyedi megoldásokra gondolok. Annak, hogy az ilyen típusú vállalkozások számára hatalmas kihívást jelent a jó munkaerő megszerzése és megtartása, legtöbb esetben az a következménye, hogy alacsonyabban kvalifikált munkavállalók kerülnek magasabb elvárásokat támasztó pozíciókba. Az elmúlt évek kutatási eredményeiből - amelyeket részletesen ismertetni fogok a dolgozatban - kezd kirajzolódni, hogy a sikerük a jó munkaerőben, az innovációban, és sok esetben akár külső szemlélő, vagy speciális tanácsadó meglátásaiban és szakértelmében rejlik. A siker folytonosságát azonban a már említett generációváltás megtörheti, amire véleményem szerint nem lehet előre felkészülni, hiszen nem kényszeríthető rá az utódokra az az érdeklődési kör és megálmodott tevékenységi kör, vagy fő profil, amit a szülők, nagyszülők kigondoltak a vállalkozás elindításakor. Úgy értem, hiába van egy jól menő biztonságtechnikai cége valakinek, ha az ő gyermekei inkább a könyvelés, jogi pálya, vagy akár a hálózati marketing valamelyik válfaja után érdeklődnek, hiszen akkor legfeljebb az alkalmazottak vihetik tovább a vállalkozást. Hazánkban azok a vá llalkozások, amelyeket a 80-as években alapítottak az elkövetkezendő években érik el a nyugdíjkorhatárt és szembesülnek a generációváltás nehézségeivel. Csákné Filep Judit és Szirmai Péter számos kutatást végzett a családi vállalkozásokkal kapcsolatban, több állítást is megvizsgáltak az utódlás folyamatáról. Megállapították, hogy a vállalkozások nem veszik elég komolyan az utódlást, pedig ez okozhatja a vállalkozás végét is. Két vállalkozással készített interjúm alapján vizsgáltam a családi vállalkozások utódlási tervét. Az utódlás folyamatában a két kulcsszere plő az előd és az utód. Két különböző személyisége, eltérő gondolkodás, de a céljuk közös kell, hogy legyen, a vállalkozás fejlődése és növekedése. Az utódlás folyamata nagyon bonyolult és összetett feladat, ezért is lenne célszerű mihamarabb elkezdeni a folyamat tervezését. Erre talán a legjobb megoldás, ha az utód minél előbb, minél több időt kezd eltölteni a vállalkozásban, a különböző területekkel megismerkedik, és egyre nagyobb felelősséget és bizalmat kap az elődtől. Így talán zökkenőmentesen mehet végbe a generációváltás.