Az online marketing világa – alkalmazásának lehetőségei - Kártyás Krisztina
Szakdolgozatom megírásában alapvetően a marketing téma inspirált. Főiskolai tanulmányaim során a legizgalmasabb tantárggyá vált számomra, így nem is volt kérdés, hogy ilyen témájú dolgozatot szeretnék írni. A tantárgy keretein belül megismerkedtem többek között a marketing legfontosabb folyamataival, a marketingtervezés és stratégiaalkotás fortélyaival, a marketingkommunikációval és eszköztárával. A megismert témakörök közül leginkább mégis a marketingkommunikáció és eszköztára keltette fel az érdeklődésem, ezen belül is az online marketing és annak mix elemei. A témám nagyon aktuálisnak tekinthető, hiszen a virtuális megjelenés a mindennapi életben egyre nagyobb szerepet tölt be mind a hétköznapi emberek, mind pedig az üzleti vállalkozások életében. A cégek számára a hagyományos marketing tevékenység mellett elengedhetetlen terület az online marketing. Az internet adta lehetőségek komoly változásokat hoztak a marketing területén. Sokak szerint a web 3.0 ideje hamarosan lejár, és a web 4.0-ról, vagy az intelligens webről fogunk beszélni. Szakdolgozatom célja az volt, hogy bemutassam az online marketing dinamikus fejlődését, alkalmazásának lehetőségeit, eszközeit. Az állandó technológiai újításoknak köszönhetően szinte naponta jelennek meg újabb és újabb eszközök. A dolgozatom elején kitekintettem a marketing fejlődésének szakaszaira, ismertettem a marketingmix elemeit a szolgáltatások tekintetében. Az online marketing tevékenység elterjedését az internet dinamikus fejlődésének, különösképp a webkettes szolgáltatásoknak köszönheti. A klasszikus ATL marketing eszközök közül az online marketing eszközrendszerének egyre nagyobb a szerepük a digitalizációnak köszönhetően. A reklámköltéseken egyértelműen megfigyelhető, hogy az online megjelenésre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a vállalatok. Az online marketing esetében kétoldalú kommunikáció valósul meg, így az üzenet befogadójának azonnali visszacsatolásra van lehetősége, tehát a felhasználók számára több lehetőséget biztosít, mint az egyirányú információcsere. Továbbá szakdolgozatomban bemutattam a legfontosabb online marketingkommunikációs eszközöket. Lehetőség van webalapú hirdetési eszközök (weboldal, display hirdetés, videó) és e-mail alapú hirdetési eszközök (elektronikus direkt levél, hírlevelek, hirdetések e-mailben) igénybe vételére. A keresőmarketing segítségével lehetőség nyílik a keresőkből érkező látogatók számának növelésére a weboldalakon. További fontos eszköz a mobilmarketing és a közösségi média marketing. Megállapítható, hogy a vállalatok számára rengeteg megjelenési mód áll rendelkezésre a virtuális térben való részvételre és a kapcsolat felvételére a fogyasztókkal. Az online marketing témához kapcsolódó elméleti hátteret a szekunder kutatásom során szükséges mértékben kifejtettem. Ezt követően egy saját primer kutatást végeztem a szakmai gyakorlati helyemen. Kíváncsi voltam arra, hogy a Mondo Nyelviskola és Felnőttképzési Központ ügyfelei mennyire vannak megelégedve a vállalkozás kínálta online szolgáltatásokkal, illetve arra is, hogy egy kisvállalkozásnak milyen lehetőségei lennének az online megjelenésre, amelyekre az ügyfelek is igényt tartanának. A primer kutatásomat online kérdőíves felméréssel bonyolítottam le. A kérdőív eredményeiből sikerült következtetéseket levonnom, amelyekből kiderült, hogy a Mondo Nyelviskolának az online szolgáltatásain javítania kell. A hallgatók által felvetett javaslatok alapján a weboldalt és a Facebook oldalt naprakész, friss információkkal kell folyamatosan ellátni. Megfogalmazódott rengeteg igény is, amelyeket szívesen alkalmaznának a hallgatók a nyelvtanulás megkönnyítése érdekében. Ha a vállalkozás képes lesz a gyakorlatba átültetni ezeket a javaslatokat, akkor sikerül javítania a szolgáltatási színvonalon, és ezáltal növelheti a lojális ügyfelei számát, akik előszeretettel fogják ajánlani ismerőseiknek, barátaiknak a nyelviskolát. Bízom benne, hogy dolgozatom megírásával és a kutatásom eredményeivel sikerült hozzájárulnom a Mondo Nyelviskola és Felnőttképzési Központ online marketing tevékenységének javításához.