A munkaerő-kölcsönzés sajátosságai és gyakorlata a Gamax Informatikai és Munkaerő-kölcsönző Kft. nagykanizsai kirendeltségének példáján - Ludnik Eszter
Szakdolgozatomban a munkaerő-kölcsönzést mutatom be egy munkaerő-kölcsönző cég példáján. A témaválasztás oka egyrészt, hogy ezen a területen dolgozom, másrészt féléves szakmai gyakorlatomat a GAMAX Informatikai és Munkaerő-kölcsönző Korlátolt Felelősségű Társaságnál töltöttem, melynek fő tevékenységi köre a munkaerő-kölcsönzés. A gyakorlati idő során megismerkedtem a munkaerő-kölcsönzés gyakorlati alkalmazásával, a toborzási folyamattól a munkavállalók elbocsátásáig. Az egyes munkafolyamatok során elvégzendő feladatokban részt vettem, így áttekintésem lett arról, hogy mit jelent ez a foglalkoztatási forma. A cégnél eltöltött idő alatt a HR asszisztensekkel, kölcsönzött munkavállalókkal napi kapcsolatba kerültem, ezáltal sok tapasztalatra tettem szert. Szakdolgozatom első fejezetében a munkaerő-piai körülményeket vizsgáltam, majd kitértem az egyes foglalkoztatási formák jellemzőire is. A harmadik fejezetben a munkaerő-kölcsönzésről, mint atipikus foglalkoztatási formáról írtam. Kitértem az elterjedésére az Európai Unióban, valamint a hazai munkaerőpiacon. Részletesen bemutattam a vonatkozó szabályozást és a munkaerő-kölcsönzés szereplői közötti kapcsolatrendszert, a foglalkoztatás előnyeit-hátrányait a munkavállaló és a munkáltató oldaláról egyaránt. Szakdolgozatom utolsó fejezetében a Gamax Informatikai és Munkaerő-kölcsönző Kft. működését és belső folyamatait mutattam be. Vizsgáltam a vállalat tevékenységét, belső szervezeti felépítését és piaci helyzetét. Részletesen leírtam az egyes folyamatok lépéseit a munkaerő kiválasztásától kezdve a munkaviszony létesítésén keresztül annak megszüntetéséig. Az egyes folyamatokat ábrákkal és mellékletekkel is szemléltettem. Az összefoglalás során vizsgálatom eredményeképpen elemeztem a munkaerő-kölcsönzés hatékonyságát a munkanélküliség kezelésében, valamint értékeltem a Gamax Informatikai és Munkaerő-kölcsönző Kft. tevékenységét, piaci helyzetét.