AQ Anton Logisztikai rendszere és raktározási gyakorlata - Horváth Katinka
A gyakorlati időmet az AQ Anton Kft-nél töltöttem Zalaegerszegen. Azért esett erre a vállalkozásra a választásom, mert nem minden napi dolog, hogy egy egyszemélyes mikro vállalkozásból egy ilyen nagy cég váljon, amely komoly szerepet tölt be a hazai és nemzetközi piacon egyaránt. Gyakorlatom során megismerkedhettem a cég logisztikai folyamataival, így a tanulmányaim során tanult elméleti tudást sikerült gyakorlati tudással is kiegészítenem. A szakmai gyakorlatom idejét a műanyagüzemi raktárban töltöttem, ahol lehetőségem volt egyes folyamatokba jobban belelátni. Ez idő alatt betekintést nyerhettem többek között a raktározási folyamatokba, lehetőségem volt egyes beszállítókkal is kapcsolatba lépni. Szakdolgozatom első fejezetében irodalomkutatást végeztem a logisztikáról, beleértve a kialakulását, fejlődését, jellemzőit. Később foglalkoztam logisztikai információs rendszerekkel is. Irodalomkutatást végeztem továbbá a beszerzésről, raktározásról is, beleértve a raktározási módokat is. A dolgozatomban röviden bemutattam az AQ Anton Kft-t, valamint az ott használt vállalatirányítási rendszert érintőlegesen. Kitértem a beszerzés folyamatára, azon belül a beszállítók kiválasztására és értékelésére, ajánlatkérésre és beszerzésre. A dolgozatom legfontosabb része a raktározás, így bemutattam az AQ Anton Kft. raktározásának felépítését, mélyebben bemutatva a zárt és a konszignációs raktárt. Dolgozatom rávilágít a raktározás folyamatában felmerülő problémákra, valamint javaslatot tettem ezeknek a megoldására. A felmerülő problémák megoldására kezdeményeztem a vonalkódos adatgyűjtő bevezetését, valamint termék-automaták elhelyezését. Bemutattam, hogyan történik az árukiadás az Anton Projektkezelő program segítségével. Utolsó részben javaslatot tettem az újonnan megépült sátorraktár belső kialakítására. Rávilágítottam az itt felmerülő problémákra, majd bemutattam, hogy hogyan képzelem el ennek a kialakítását egy polcrendszer létrehozásával. Hiszen egy megfelelő tárolási mód kialakításával nagyban hozzájárulhatunk a raktár kihasználásának és kapacitásának növelésében.