Egy vállalat logisztikai elemzése - Pákai Zsolt
Szakolgozatom témája a nagyatádi DEH Magyarország Kft. pékáruk gyártásával, forgalmazásával foglalkozó vállalat logisztikai rendszerének bemutatása. Azért esett erre a témára a választásom, mert a cégnél eltöltött két hónap szakmai gyakorlat alatt átfogó ismereteket szereztem az itt zajló folyamatokban. A beszerzés, termelés, illetve értékesítés folyamatainak működésébe is betekintést nyertem, ezekről számoltam be részletesebben. Szakdolgozatom elkészítésének célja az volt, hogy a logisztikai folyamatok működését bemutassam a vállalaton és annak fő tevékenységi körén keresztül, illetve hogy javaslatot tegyek ezek javítására, bővítésére. A szakdolgozatom témájául választott logisztikai elemzést időszerűnek és indokoltnak tartom, mert úgy vélem, hogy a cég jövőbeli működését, a logisztika és informatika kapcsolatát, nagymértékben meghatározhatja ezeknek a rendszereknek a későbbi fejlődése. Szakdolgozatom első felében a DEH Magyarország Kft. történetét mutattam be a vállalatot körülvevő környezet ismertetésével együtt. A követkető nagy fejezetben a dolgozatom témájához tartozó történelmi áttekintést és a legfontosabb alapfogalmakat fejtettem ki. Így szó esett a logisztika eredetéről, különböző alkalmazási területeiről és fejlődéséről is. Kitértem a logisztika-, az ellátási lánc- és menedzsmentjének meghatározásaira. A további alfejezetekben említést tettem a logisztika feladatairól, a logisztikai rendszerekről, illetve az anyagáramlási folyamatokról. A következő nagy fejezet a DEH Magyarország Kft. logisztikai felépítéséről szól. Ami három nagy szervezeti egységből áll, ezek a beszerzés, termelés, illetve értékesítés. Ezek feladatait, funkcióit, szerepét illetve felépítését részleteztem külön alfejezetekben. Majd a cég éves auditján rám eső feladatok közül elkészítettem az elmúlt évi beszállítói forgalmak elemzését ABC klasszifikációs módszerrel a Pareto-elv szerint és ennek eredményét közöltem. Végül megcsináltam a beszállítók értékelését a súlyozott pontrendszeres módszer egy módosított változatát alkalmazva. Az utolsó, összefoglaló részben szemléltettem a cég fejlődését egy grafikon segítségével. Ezután megemlítettem az általam felfedezett hiányosságokat és ezek kijavítására javaslatokat tettem.