A Flextronics International Kft. „Zala A” gyáregységének tervezési folyamatai különös tekintettel a low volume – high mix okozta kihívások kezelésére - Molnár Bálint
Diplomamunkám keretében egy multinacionális vállalat, a Flextronics International Kft. „Zala A” gyáregységének tervezési folyamatait mutatom be, ezen belül különös tekintettel a low volume – high mix okozta tervezési kihívásokra fókuszálva. Két hónapos szakmai gyakorlatom során lehetőségem volt betekintést nyerni a vállalat tervezési folyamatainak működésébe. Dolgozatom első felében bemutatom a vállalatot, tevékenységi körüket és helyzetüket Magyarországon. A továbbiakban a tanulmányaim során elsajátított elméleti ismereteimet foglalom össze. A tervezési folyamatokhoz kapcsolódóan részletesen tárgyalom a vállalat tervezési folyamatait mind rövid, mind hosszútávon. Külön kitértem a vevői előrejelzések feldolgozásának menetére, a termelési vezérprogram céljára és működésére. Említést tettem a beszerzési és termelési tervről, az anyagszükségleti tervezésről, az itt megvalósuló tervezési mechanizmusokról és az ütemezésről. Fontosnak tartottam kiemelni a létszámtervezés jelentőségét a vállalat számára. Bemutattam a Flextronics vállalatirányítási rendszerét, valamint hogy ez a rendszer milyen módon támogatja a tervezők munkáját. Áttérve a rövid távú tervezésre a hangsúlyt a finomtervezésre fektettem. Bemutattam a finomtervezés lépéseit, az elkészülő terv felépítését. Dolgozatom főbb részeként kitértem a tervezés szempontjából felmerülő kihívásokra, melyek a low volume – high mix miatt jelentkeznek. Itt részleteztem a kötegelt feldolgozást, a puffer készletek képződésének okait, a gyártási kötegek sorba rendezését, valamint a kötegméretek meghatározásának problémáit. Végezetül a rendszer és a fizikális készlet különbségének problémáját tárgyaltam, mely nagymértékben megnehezítheti a tervezők munkáját. Javaslattételem során igyekeztem azokat a pontokat kiemelni, melyekre kellő figyelmet fordítva hatékonyabbá tehetők a tervezési folyamatok a Flextronics International Kft. számára.