A beszerzési logisztika és segédanyag rendelés optimalizálásának bemutatása a Flextronics International Kft. zalaegerszegi telephelyén - Szabó Roland Ádám
Szakdolgozatomban ismertettem a Flextronics multinacionális nagyvállalat zalaegerszegi telephelyének logisztikai folyamatait, részletesen bemutatva a beszerzési tevékenységet, kiemelve az indirekt beszerzési osztály működését. Bemutattam a logisztika elméletét, elemeztem a különböző beszerzési rendszereket, majd ezt követően konkrét példákon keresztül tettem javaslatot arra, hogyan lehetne a segédanyagok jelenlegi beszerzési módszerét hatékonyabbá tenni. A hatékonyság elérése kiemelt cél napjainkban, hiszen a kiélezett verseny miatt, a vállalatok rákényszerülnek arra, hogy folyamataikat a lehető legoptimálisabb módon működtessék, hogy ezáltal előnyre tegyenek szert versenytársaikkal szemben. A multinacionális elekronikai gyártóvállalatok ugyanúgy versenyeznek egymással a vevőikért, ahogy az egyes vállalatok versenyeztetik beszállítókat. Ezen a piacon az a vállalat tud hosszútávon nyereséges maradni, aki működési, termelési költségeit a lehető legalacsonyabb szinten tudja tartani a lehető legnagyobb vevői megelégedettség mellett. Az MRP rendelési rendszer kiterjesztése az ilyen típusú anyagokra lehetőséget biztosít, hogy az alapanyag készleteket a lehető legalacsonyabb szinten lehessen tartani, ami jelentős költségcsökkenést eredményez a vállalat számára. További előnyként megemlítendő, hogy a fogyási adatok nyilvántartásával a mérnöki munka is jobban figyelemmel kísérhető, technológiai hiba esetén megtörténhet az adott munkafolyamat optimalizálása is. Mivel a segédanyagok kiemelt fontosságúak a vállalat számára hiszen egy esetleges alapanyaghiány veszélyezteti akár az egész termelést, ezért fontosnak tartom, hogy a jelenlegi rendszer helyett, ahol a beszerző a múltbeli adatokra támaszkodik, az új rendszer alkalmazásával a jövőbeli igények alapján tudja a segédanyag beszerzést folytatni.