Kiszállítási folyamat bemutatása, a Flex International Kft. egy adott projektje alapján - Vass Dániel Csaba
A mai XXI. században természetesnek vesszük, hogy az általunk kívánt termékek pillanatok alatt eljutnak hozzánk. Nem is tudjuk, hogy egy-egy kiszállítás során milyen összehangolt feladatok végrehajtása szükséges, hogy eljusson a vevőhöz az áru. Mindig is érdekelt hogyan, milyen fázisokon keresztül, milyen országokon át, milyen eszközökkel érkezik meg hozzám a kedvenc csokim, gyümölcsöm. Szakmai gyakorlatom kétségtelenül egy komoly cégnél tölthettem, ami nemzetközi szinten is a világelithez tartozik a saját piacán. Szakdolgozatom során próbáltam bemutatni, milyen feladatokat kell nap, mint nap egy nagyvállalatnál, a kiszállítási osztálynak végre hajtania. Ahhoz hogy a kiszállítás gördülékenyen menjen szükséges eszközökkel, létesítményekkel kell rendelkezni. Első körben a feltételek a megteremtése szükséges. Létesítményeket létrehozása létfontosságú (pl.: raktár). Raktárak esetében, arról kell dönteni, hogy milyen módszerek alkalmazásával alakítják ki. Az áruk tárolásához szükséges állványokkal vagy más tárolási eszközökkel alakítják ki a raktárt. Az árumozgatáshoz a járművek beszerzése nélkülözhetetlen, mint például elektromos emelőtargonca vagy akár mechanikusak eszközök (pl.: köznyelvben csak béka hívott anyagmozgató készülék). Olyan gépekkel is rendelkezni kell, amely tovább könnyíti a munkát, mint például fóliázást vagy pántolást segítő gép. Egy vállalat, amely komoly szereplőként van jelen a piacon, vállalatirányitási rendszer nélkül egyszerűen nem tud működni, ennek segítségével tudja végrehajtani, nyomon követi, visszakeresni a legfontosabb lépéseit. Tehát egy ilyen rendszer elengedhetetlen az átláthatóság érdekében. Ezeknek a feltételeknek teljesülnie kell és csak ezek után lehet mélyebben belemenni a kiszállítás folyamatiba. Itt a kiszállítási osztályon van egy standard kiszállítási terv, amit a cég határozott meg a minél egyszerűbb, átláthatóbb kiszállítások érdekében. A kiszállítási részlegen sok féle projekt fut, ami már önmagában is hordozhat bonyodalmakat. Nagyobb nehézség az lehet, hogy minden vevőhöz valamilyen szinten alkalmazkodni kell, és minden projektben vannak különleges kérések, amik átalakíthatják valamilyen szinten a vállalat által megfogalmazott standard kiszállítási folyamatot. Minden projekt egyedi, de a vezérfonal mindegyiknél ugyanaz. Úgy döntöttem, hogy egy projektet mutatok be a kiszállítási szempontok alapján. A projektben szereplővevő az élelmiszeriparban foglal el komoly pozíciót. Ebben a projektben a felvágottak végén található fém darabok, úgy nevezett clip-ek szállítása zajlik. A projektben előre meghatározott feltételek alapján történik az áruk kezelése és csomagolások kialakítása. Az incoterms segítségével került kialakításra egy összetett jelrendszer a két szervezet között. Ez tartalmazza kire milyen költség és felelősség hárul a szállítás során, valamint egy-két eset magában foglalja a címet és a fuvarozót is. Szakdolgozatom során különösen figyeltem, hogy az ERP rendszerben milyen lépéseket kell végre hajtania a tervezőnek, könyvelőnek, raktár felelősnek. Az áruszállításához szükséges okmányok, azonosítok elengedhetetlenek, ezeknek az ismertetését is tartalmazza az írásom. A kiszállítási folyamatba több részlegnek is részt vesz (mint pl.: Vám osztály). A termeléssel, vevővel, fuvarozóval való szoros kapcsolat tartása jellemző. A projekt által látott folyamatot látva sok rendkívüli megoldásokkal igyekszik a cég kielégíteni a vevői igényeket. Nagyon hatékony felépítésről beszélhetünk, de ahogy lenni szokott semmi sem tökéletes. Az ott töltött idő alatt kívülállóként talán más megvilágításból szemléltem a történéseket és néhány kérdés fogalmazódott meg bennem, amit a dolgozatom végén boncolgattam. Összegzésként elmondhatom, hogy a vállalatnál való kiszállítást igazán pörgős és komplex folyamatnak ismerhettem meg, ami egészen jól működik, de mindig és mindenhol fejlődni és javulni kell ez alól a kiszállítás sem kivétel.