Térségfejlesztés a Göcsej-Zala mente LEADER Egyesület működésének tükrében - Lebics László
Szakdolgozatom témája a Göcsej-Zala mente LEADER Egyesület nevű Helyi Akciócsoport működésének, tevékenységeinek bemutatása. A szakdolgozatom célja az, hogy egy olyan Helyi Akciócsoportot mutassak be, mely sokat tett hozzá Zala megye vidékfejlesztéséhez. A szakdolgozatom első fele a területfejlesztési tevékenységekről, irányelvekről eszközökről szól. A szakdolgozat második része a LEADER-megközelítésről, a Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület megalakulásáról, tevékenységeiről a 2007-2013-as programozási időszakban. Ezt követően esik szó a felkészülési időszakról országos szinten és a LEADER Egyesület szintjén egyaránt. Végül a 2014-2020-as időszak következik, melyben a LEADER Egyesület változásai, összetétele, Helyi Fejlesztési Stratégiájának általam fontosnak talált részei és együttműködései szerepelnek. A szakdolgozat elkészítése során szekunder kutatási keretek között statisztikai vizsgálatot folytattam le, melynek célja a támogatások milyen arányban oszlottak el az egyes térségek, csoportok között. Primer kutatásom alapja a mélyinterjú volt a Göcsej-Zala mente LEADER Egyesület két munkatársával. A szakdolgozatom írása során arra a megállapításra jutottam, hogy a Göcsej-Zala mente LEADER Egyesület fontos szerepet tölt be Zala megyében, a Helyi Akciócsoport működése nélkül igazán hatékony vidékfejlesztés nem lehetséges.