Volt téglagyári terület rehabilitációjával egy új városközpont kialakításának projektterve - Makár Brigitta
Magyarország az Európai Unióhoz történő csatlakozása óta egyre több uniós támogatásban részesül, amire nemcsak a vállalkozások, hanem az önkormányzatok is pályázhatnak és amely támogatások fontossága úgy gondolom megkérdőjelezhetetlen országunk számára. Mivel Magyarország jelenleg a fejletlenebb régiókhoz tartozik, ennek köszönhetően az összes uniós támogatás összege jelentősen több mint az ország befizetési kötelezettsége az uniós költségvetésbe. A problémákat látván fontos, hogy felmérjük a szükségleteket és kialakuljon a fejünkben egy projektötlet. Ezután fel kell kutatni az összes lehetséges támogatási forrást és ezek közül a legcélravezetőbbet kell kiválasztani. Helyi önkormányzati szinten elmondható, hogy szinte egyetlen önkormányzat sem rendelkezik elegendő alaptőkével ahhoz, hogy beruházhasson, főképp, ha egy nagyobb volumenű projektről beszélünk. Mivel Letenye Város Önkormányzatának a kötelező feladatait és az önként vállalt feladatait ellátva nem rendelkezik egy-egy nagyobb projekt megvalósításához szükséges forrással, ezért pályázatok útján keresi ezekre a tőkét. Így készült a Volt téglagyári terület rehabilitációjával egy új városközpont létrehozása című projekt projektterve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 2.1.1.-15 számú felhívásra, amely elkészítése során törekedtem a tanulmányaim során elsajátított ismerteket átadni. Szakdolgozatom témájának választásakor törekedtem arra, hogy olyan témát válasszak, amely témáját tekintve aktuális és a jelenlegi munkámmal kapcsolatos, így az ezzel töltött idő a későbbi munkám során is hasznomra lehet. Választásom, így egy Zala megyei kisváros- Letenye Város Önkormányzatának projekttervének elkészítésére esett, amely egy Terület- és Településfejlesztési Operatív Program felhívására készült, és amelynek legfőbb célkitűzése egy leromlott városrészből egy új városközpont kialakítása, amely projekt több okból is fontos a városnak. Ezen terület jelenleg elhagyatott, közbiztonság szempontjából nem mondható biztonságosnak, területkép romboló, lehetőségek és fantázia viszont van a területben. Nyertes pályázat esetén a területen helyet kapna egy új hivatali épület, amely a projekt elsődleges célkitűzése, egy dísztó, amely a város régóta dédelgetett tervei közt szerepel, turisztikai attrakcióként egy kalandpályát alakítanának ki, sportolási lehetőségként futópálya épülne a dísztó körül és egy játszótér is helyet kapna a területen. Dolgozatom első felében áttekintem a témához kapcsolódó szakirodalmat, törvényeket, szakcikkeket, internetes forrásokat, továbbá dolgozatom második felében tanulmányaim során elsajátított projekttervezési módszertant mutatom be Letenye Város Önkormányzata: Volt téglagyári terület rehabilitációjával egy új városközpont létrehozása című projekt kapcsán. Az első elméleti részben a beruházás fogalmától kiindulva bemutatom, azok fajtáit, és különböző csoportosítási lehetőségeit, majd kitérek részletesebben a barnamezős beruházásokra, amely fontossága abban rejlik, hogy a korábban már használt, jelenleg elhagyatott vagy kevésbé hasznosított, továbbá feltárt vagy feltételezett szennyezettségi problémákat rejtő területeket újrahasznosítsák és kármentesítsék elkerülve akár egy későbbi környezeti katasztrófát és növelve a város vonzerejét. A harmadik fejezetben a napjaink pályázati rendszerén belül az Európai Uniós pályázati rendszert tekintem át eljutva a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatokon belül a TOP 2.1.1-15 pályázati felhívásig, amelyre a következő fejezetben a konkrét projektterv is készül. A fejezet második részében a pályázó szervezetet és a fejleszteni kívánt területet mutatom be. A negyedik fejezetet a projekttervezés módszertanának szakirodalmi összefoglalójával indítom, majd egy helyzetkép leíráson keresztül elkészítem a projekt SWOT- elemzését, majd ebből kiindulva felrajzolom a problémafát és a célfát. Ezek után egy logikai keretmátrixot készítettem, amelyben az egyes tevékenységekből kiindulva eljutottam a projekt várt eredményéig, amely területi szinten egy vonzóbb és élhetőbb kisvároshoz vezetett, átfogó célként pedig már hozzájárult az egész térség GDP-jének növekedéséhez, egészségesebb, élhetőbb környezet megalakulásához, valamint a foglalkoztatás növekedéséhez. Majd elkészítettem a Microsoft Projekt program segítségével a projekt tevékenységtervét, amelyhez időpontokat majd a felelősöket megnevezve humánerőforrásokat rendeltem. Ezek után felrajzoltam a projekt szervezeti ábráját és készítettem egy nagyvonalú költségbecslést. Végül beruházási projekt révén elengedhetetlen volt a PEST elemzés elkészítése, ahol az esetlegesen felmerülő kockázatokat vettem sorra, majd rangsoroltam őket a bekövetkezés valószínűségének és hatásának nagysága szerint. Végezetül felvázolom a lehetséges jövőképet, amennyiben megvalósulna ezen beruházási projekt milyen várható költségekkel és bevételekkel számolhat Letenye Város Önkormányzata. Úgy gondolom, amennyiben jelen projekt megvalósulna Letenye Város Önkormányzatának jelentősen nőne a vonzásereje, új munkahelyek jönnének létre, amely csökkentené az elvándorlás számát, a város kaphatna egy új igényes városközpontot, ahol igényes környezetben történhetne a hivatali ügyintézés, ahol rendezvényeinek helyet adhatna, amely közbiztonság szempontjából is megfelelő lehetne. Továbbá turisztikai vonzása egy kalandpark létrejöttével igencsak megnőne, valamint a családok számára egy dísztó körüli séta egy igazán jó vasárnapi program lehetne. Dolgozatom megírása során a Microsoft Word, Microsoft Excel és a Microsoft Projekt programokat választottam technikai eszközökként.