Pályázati projektmenedzsment feladatok bemutatása egy határon átnyúló projektben - Kárpáti Veronika
A szakdolgozat témája a pályázati projektmenedzsment feladatok bemutatása az Európai Területi Együttműködés célkitűzés alá tartozó Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program forrásaira beadott „Közös kerékpáros turisztikai desztináció létrehozása a Vasfüggöny által kettészakított határtérség integrációjára” című (rövid cím: IronCurtainCycling) projekt kapcsán. Az Európai Unió teljes költségvetési kerete 1.082 milliárd Euró a 2014-2020-as időszakra, ebből 351,8 milliárd Eurót fordíthatunk a kohéziós politika finanszírozására, s ezen belül 10,1 milliárd Eurót az Európai Területi Együttműködés célkitűzésre. Az Európai Területi Együttműködésen belül három programtípus került meghatározásra: határon átnyúló, transznacionális, interregionális együttműködések. A határon átnyúló programok célja a határmenti térségek fejlődésének támogatása, a gazdasági, turisztikai, társadalmi együttműködések, továbbá az intézményi, kulturális, civil kapcsolatok erősítése. A szlovén-magyar pályázatot a Zala Megyei Önkormányzat nyújtotta be mint Vezető Partner a program 2. pályázati határidejére, 2016. nyarán. A Vezető Partneren kívül három magyar és három szlovén partner vesz részt a projekt megvalósításában. A projekt futamideje 30 hónap, teljes költségvetése 2.293.423 Euró. A projekt célja egy markáns arculatú, határon átnyúló kerékpáros turisztikai desztináció létrehozása, amely a közös termék- és szolgáltatásfejlesztés és a kerékpárosbarát kínálati elemek révén hozzájárul a térség turisztikai vonzerejének, ezáltal látogatottságának és a vendégéjszakák számának növekedéséhez. A dolgozatban a projekt a Projekt Ciklus Menedzsment módszertan alapján került elemzésre, az egyes szakaszokhoz röviden leírva az elméleti hátteret és bemutatva a projekten keresztül a gyakorlati kivitelezés oldalát, az adott operatív program előírásainak figyelembe vételével. A főbb elemzések, vizsgálatok: Zala Megyei Önkormányzat projektportfóliójának stratégiai illeszkedésű elemzése, Zala megye SWOT analízise a határon átnyúló programok szempontjából, az IronCurtainCycling projekt SWOT analízise, problémafája, célfája, logikai keretmátrixa, tevékenységterve (outputok és eredmények), ütemterve, költségterve, pénzforgalmi terve, kockázatelemzése. A dolgozat ezen kívül tájékoztatást ad a határon átnyúló projekt partnerségéről, a szerződéskötésről, a jelentéstételi kötelezettségről, a Zala Megyei Önkormányzat vezető partneri és projektpartneri feladatairól, a projektkommunikációról, valamint a projekt fenntarthatóságáról, továbbfejlesztési lehetőségeiről, igazítva mindezeket az együttműködési programban foglaltakhoz. Az összegzésben általános javaslatok kerültek megfogalmazásra a projekt megvalósítására és a Zala Megyei Önkormányzat szerepkörére vonatkozóan.