A HEALTHY Projekt bemutatása a pályázati életciklus modell tükrében - Győrvári Adrienn
Szakdolgozatom témájának az általam már menedzselt, megvalósított pályázatot választottam, összehasonlítva a megvalósított folyamatokat a megszerzett tudással. Ezen keresztül szeretném a tapasztalatokat leszűrni, megkeresni az esetleges rést a gépezetben. Úgy gondolom, hogy a következtetések alapul szolgálhatnak egy jövőbeni új projekt sikeres lebonyolításához is. Kiindulási pontként arra kerestem a választ, hogy a jelzett projektben mennyire érvényesül a projektmenedzsment szemléletmód. A különböző projekt életciklus szakaszokban mennyire alkalmaztuk a projekt-specifikus eszközöket. Szekunder adatok (projektdokumentáció) alapján értékeltem a már megvalósult projektet és rámutattam azon esetleges hiányosságokra, amelyek későbbi, hasonló jellegű projekteknél kiküszöbölésre várnak. Dolgozatomban a projekt részletes bemutatását az Önkormányzat szemszögéből szeretném megvilágítani. Természetesen, ahol a témához szükségesnek láttam, a teljes projektet mutattam be. Négy szakaszon keresztül vázoltam fel a HEALTHY projektet, különös figyelmet fordítva a tervezés szakaszára, hiszen a legnagyobb hiányosságokat itt tapasztaltam. A projekt ebben a szakaszában először elvégeztem a Stakeholder elemzést, majd felvázoltam a lehetséges kockázatokat, aztán a SWOT-elemzést készítettem el. A SWOT analízisben kapott eredményeket felhasználtam a Problémafa, a Célfa illetve a Logikai keretmátrix elkészítéséhez. Az pályázat tényleges megírásakor ezen kimutatások nem készültek el, a saját tanulmányaimat felhasználva mutattam be őket. Ezeket követte a HR-terv és a Költségtervvel, melyeket a pályázati adatlap is tartalmazott. Végül a szakasz az Időtervvel zárult, amely a pályázati adatlapban szintén nem volt megtalálható. A megvalósítás szakaszban részleteztem a ténylegesen megvalósított tevékenységeket, eredményeket, végül pár szóval lezártam a projektet. Időszerűnek éreztem, hogy a projekt megvalósítása során keletkezett információhalmazt összefoglaljam, rendezzem, amelynek a szakdolgozat és a megszerzett tudás adta a legjobb szakmai keretet, amit majd munkám során alkalmazni tudok. Számomra mindenképpen tanulságként levonható következtetés, hogy ha felhasználjuk a szakirodalom szerinti tervezési elméleteket egy pályázat készítésekor, sokkal pontosabb, kiszámíthatóbb, költséghatékonyabb így pedig sikeresebb, eredményesebb pályázatot tudunk létrehozni.