A Rotary Fúrási Zrt. vállalatértékelése az olajár változás tükrében - Szmodics Katinka Anikó
Szakdolgozatom téma választásánál elsősorban azt volt a célom, hogy az energiapiacot leginkább foglalkoztató energiaforrások- ezen belül is a nyersolaj- árának változásainak okait azonosítsam, illetve hatásait bemutatassam egy általam választott vállalat esetében. Korunk legfontosabb energiaforrásai közé tartozik a kőszén, a kőolaj és a földgáz, amelyeket közös néven fosszilis energiaforrásoknak hívunk. E három együttes teszi ki a világ energia ellátásának legnagyobb részét, ezért a velük történő bármilyen változás fontos történéseket indíthat el a piacon. Véleményem szerint a kőolaj árának változásai napjaink egyik legaktuálisabb kérdése, hiszen a helyettesítő alternatív energiaforrások ára túl magas még, így a mindennapok energiaellátásának eszközei maradnak továbbra is a fosszilis energiahordozók. Bár egyes elemzők szerint az irántuk támasztott keresletre vonatkozólag folyamatos csökkenést jósolnak, de nagyon eltérő időtávon. Míg a Royal Dutch Shell 5-15 éven belül várja a kőolaj keresletének tetőzését, addig Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) a következő 30-50 év után teszi ezt a pontot. Ebből arra következtethetünk, hogy rövidtávon még biztosan a mindennapjaink része lesz a kőolaj. A dolgozatom első felében szeretném bemutatni az úgynevezett olajpiacot a szereplőivel, főbb eseményeivel, majd ezután az olajárra leginkább ható tényezők azonosasítása, illetve a piac (lehetséges) jövőbeli alakulásának ismertetése következik, melyben leginkább a Nemzetközi Energia Ügynökség és Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) éves előrejelzéseit veszem alapul. A világpiaci árat befolyásoló főbb tendenciákat bemutatva arra kerestem a választ, mely tényezők, milyen módon és milyen mértékben hatnak az olajárra. A keresletet és kínálatot alakító legfontosabb tényezőket vettem számba, amelyeket hatásuk alapján hosszú és rövid időtávra soroltam be. Ezek között találhatók átfedések is, amelyek mindkét piaci oldalt befolyásolják, ilyen például a természeti katasztrófák, országok közötti konfliktusok és az új technológiák. Arra a következtetésre jutottam, hogy minden apró változás a vizsgált tényezőkben hatással van az olajpiac áraira. Az olajválságok jelentős erővel bírnak a fejlődő és fejlett országok esetében is, ezért a folyamatos megfigyelésnek és preventív kezelésnek rendkívül nagy szerepe van. Az olajexportáló országokat tömörítő OPEC igyekszik ellátni a kőolaj árának világpiaci szabályozását, melyet a kitermelhető mennyiség meghatározásával képes elérni. Az olajár jövőbeli alakulására eltérő becslések találhatók. Az általam támogatott jövőbeli irányzat esetében arra a feltételezésre támaszkodtam, hogy a kőolaj készletek a következő 50 évben még rendelkezésünkre állnak, illetve az alternatív energiaforrások magas ára miatt a kőolajra, mint energiaforrásra szüksége van és lesz is a világnak. Ebből kifolyólag, és az olajárban megjelenő ciklikusságnak köszönhetően a jövőben várhatóan emelkedni fog az olaj ára. Az olajpiac keresletének és kínálatának alakulása befolyással van az olajpiac szereplőire is. A hatásokat egy olajpiachoz kötődő cég vállalatértékelése segítségével szemléltettem. A következő fejezetben a Rotary Fúrási Zrt. vállalatértékének meghatározását tűztem ki célul, majd az ehhez kapcsolódó következtetések levonása következik. Választásom azért a nagykanizsai székhelyű Rotary Fúrási Zrt.-re eset, mert a vállalkozás alaptevékenysége a szénhidrogén-kutató és feltáró kutak fúrása, kivizsgálása ás kiképzése valamint a már meglévő kutak javítása ás karbantartása, ami rendkívül szorosan kapcsolódik az olajpiachoz, ezért nagyon kitett az olajpiac bármiféle változásának. A vállalatértékelés az évek folyamán egyre fontosabb tudományággá nőtte ki magát. Meghatározása rendkívül bonyolult, hiszen nagy részben jövőbeli feltételezések színesítik, jelentős szerepet kapnak benne a szubjektív döntések. Fontos, hogy a vállalatérték meghatározása kinek a szempontjából történik, hiszen más érdekek vezérlik a menedzsment tagjait, a tulajdonosokat vagy éppen a fogyasztókat stb. A vállalat esetében a főbb gazdálkodásra jellemző mutatók között megfigyelhető kapcsolat az olajár változás ciklikusságával. A Rotary Fúrási Zrt. gazdálkodási adatainak elemzéséből megállapítottam, hogy vagyonának növekedése és a hosszabb távon még kielégítőnek tekinthető pénzügyi helyzete ellenére likviditási pozíciójának alakulására oda kell figyelnie. Az iparági negatív tendenciák hatására csökkenő árbevétele miatt mind a jövedelmezőségi helyzete, mind működésének hatékonysága romlásnak indult. A vállalat cégértékét az EVA módszerrel határoztam meg, majd arra a következtetésre jutottam, hogy a vállalat értéket teremtett, a historikus adatok és az általam becsült jövőbeli adatok esetében is értékteremtés várható. A modellben - összetett lépéssorozat során számszerűsített - a befektetett tőkével arányos hozamot (ROIC) és a vállalati tőkeköltséget (WACC) hasonlítjuk össze, és értékteremtést mutathatunk ki, ha a ROIC mutató értéke meghaladja a WACC mutató értékét. A jövőbeli értékvezérlők kiszámításánál és az árbevétel becslésben az IEA olajár előrejelzést vettem alapul és határoztam meg az alakulását. Megállapítottam, hogy a jelenlegi negatív iparági környezetben is megfelelően működik a vállalat, és rendelkezik olyan versenyelőnnyel, amely biztosítja számára a folyamatos hozamot az ágazaton belül. A vizsgált vállalat értékteremtő mivoltát szükséges a jövőben is fenntartani és növelni. A vállalat értéke belsőleg is befolyásolható, melynek legfontosabb alappillérei: • A tőkeköltség csökkentése, melynek lényege az idegen és saját tőke arányának egyensúlya. Fontos, hogy törekedjünk az idegen tőkeelemek között a kamatfizetési kötelezettséggel nem járó elemek nagyobb súlyára • Az eszközök pénzáramlásának növelése. A vállalat új fúróberendezés vásárlásának segítségével igyekszik hatékonyabbá tenni tevékenységét. • A várható növekedési ütem növelése. • A növekedési periódus hosszának növelése. Természetesen az említett eszköztár rengeteg lehetőséget rejt magában, melynek kellő kihasználása ellensúlyozná a negatív piaci hatásokat.