A Zala Megyei Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona magyarszerdahelyi székhelyén megvalósuló Zalai Autista Farm létrehozása Európai Uniós pályázati forrásból - Kovács Nikolett
A témaválasztásom a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségén jelenleg is folyó jogviszonyom során dőlt el. Betanulásom során volt lehetőségem betekinteni a pályázati folyamatokba, ami a mai napig is a munkám része. Részt veszek a pályázati dokumentációk összeállításában, a projektek megvalósításában, valamint a fenntartási időszak alatt szükséges munkálatokban. Dolgozatom során igyekeztem arra törekedni, hogy az olvasó figyelmét végig lekössem, így lépésről lépésre haladva, szisztematikusan, a megszerzett gyakorlati tapasztalatok alapján építettem fel a dolgozatomat. Elsősorban bemutatásra került Magyarország strukturális támogatási rendszere, az előcsatlakozási alapoktól, a jelenleg működő hét éves ciklusig, a Széchenyi 2020-ig. A harmadik fejezetben ismertetem a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, mint központi költségvetési szerv, valamint a Zala Megyei Kirendeltség alaptevékenységét, feladatát és hatáskörét. A dolgozatom során, mint esettanulmány a TIOP-3.2.4-13/1-2013-0010 azonosítószámú „Zalai Autista Farm” létrehozású elnevezésű pályázatot mutattam be. A megszerzett gyakorlati tapasztalatok alapján részletezésre került a pályázati kiírás, a pályázati dokumentáció elkészítése, ennek elbírálása, a Támogatási Szerződés megkötése, valamint a pályázat megvalósítása. Ismertettem a jóváhagyott költségvetést, rovatonkénti bontásban, illetve kifejtettem, hogy a megvalósítás során az intézmény köteles volt-e közbeszerzési, és beszerzési eljárásokat lebonyolítani. A pályázat lezárását követően elemeztem, hogy a kötelező fenntartási időszak alatt, milyen kötelezettségei vannak jelenleg az intézménynek, valamint a fenntartónak. A dolgozatom lezárásaként összegeztem a megszerzett tapasztalatokat, majd interjút készítettem Györe Edinával, a Zala Megyei Kirendeltség igazgatójával. Az elolvasott szakirodalmak, internetes oldalak jelezték számomra, hogy egy sikeres pályázat véghezviteléhez elengedhetetlen a szakmai tudás, megfelelő, jól képzett és nem utolsó sorban a motivált munkaerő. Nagy segítség volt számomra, hogy a jelenlegi munkahelyemen írhattam a szakdolgozatomat, hiszen sok olyan dokumentum tartalmát tudtam feldolgozni, ami a Kirendeltségi adatbázisban megtalálható. Bízom benne, hogy a dolgozatomban sikerült bemutatni egy központi költségvetési szerv Európai Uniós forrásból megvalósuló pályázatát.