Beruházási projekt tervezése, vizsgálata a projektmenedzsment nézőpontjából - Podlovics Péter
Magyarország az Európai Unióhoz történő csatlakozás óta egyre több uniós támogatásban részesül, amire nemcsak a vállalkozások, hanem az önkormányzatok is pályázhatnak. Mivel Magyarország jelenleg a fejletlenebb régióhoz tartozik, ennek köszönhetően az összes uniós támogatás összege jelentősen több mint az ország befizetési kötelezettsége az uniós költségvetésbe. A problémákat látván fontos, hogy felmérjük a szükségleteket és kialakuljon a fejünkben egy projektötlet, ezután fel kell kutatni az összes lehetséges támogatási forrást és ezek közül a legcélravezetőbbet kell kiválasztani. A pályázó KOSZISZ több éve várta a pályázati lehetőséget az infrastrukturális fejlesztésre a jogszabályoknak nem megfelelő körülmények, és az évente megújított ideiglenes működési engedélyek miatt. A kiírás megjelenése után egyértelmű döntés született a pályázat beadásáról. Az elvi engedélyt megkapták, az építési engedélyt a támogatási szerződés aláírásáig megadják. Dolgozatomban először áttekintem a szakirodalmakat, különös tekintettel a projektmenedzsment szemléletéről és annak térhódításáról. Második részben a pályázó intézményt és annak a környezeti bemutatását vizsgáltam, különös tekintettel a lakókörnyezet és az ott dolgozók viszonylatában. Ezt követően a célmeghatározást végeztem, ahol a részletekbe menően kibontottam az általános célt, a projektcélokat és a célcsoportokat. A helyzetkép felvázolása során eljutottam a pályázat eredményeként megvalósuló szolgáltatások, fejlesztések tételes, részletekbe menő leírásához. Eljutottam a projekt vár eredményéig, amely egy élhetőbb, korszerűbb idősotthont eredményez. Igyekeztem táblázatos formában bemutatni. A klasszikus projektmenedzsment szemlélet szerint bemutatom az előkészítő tevékenységeket és a projektteam szakmai összetételét. A projekttervezés módszertana szerint elkészítem a SWOT-elemzését, majd ebből kiindulva felrajzolom a problémafát és a célfát. Majd elkészítem a Microsoft Excel program segítségével a projekt tevékenységtervét, amelyhez időpontokat tudok csak hozzárendelni, melyből információ hiányában nem tudtam hozzárendelni a témafelelős személyeket. A végén a kockázatok ismertetésével és a költséghatékonyság vizsgálatával zárom dolgozatomat