Projekttervezés lépései új vállalkozás indítása esetén - Bedőcs Máté
Röviden ismertetem, hogy mire szeretnék szakdolgozatommal rávilágítani. Munkámmal nemcsak iránymutatást, és motivációt kívánok nyújtani mindazoknak, akik vállalkozókká, kívánnak válni, hanem azt is, hogy ennek a folyamatnak melyek az alaplépései és miként kell menedzselni azokat. Hiszen az első és legnagyobb projektfeladat az, hogy hogyan kezdjünk neki egy új vállalkozás indításának. Illetve, hogy miképpen használhatjuk ki az Európai Unió által nyújtott pályázati forrásokat. Alábbiakban bemutatom, hogyan lesz egy projektötletből üzleti terv és projekt, hogy több ismerősöm, barátom buzdítására miként szeretnék vállalkozást indítani. Több fontos szempontot is ötvöz ez a vállalkozási ötlet: a környezetvédelem szempontjából az újrahasznosítást és szociális szerepvállalást. Gyakori akadály a fejlett országokban, ahol az átlagos fogyasztás és termékfelhasználás sokkal magasabb, mint hazánkban-, a hulladékkezelés megoldása, amely komoly problémákat vet föl. Az újrahasznosítás, a környezeti terhelés minimalizálása egy fogyasztási társadalomban csak néhány hatékony módszerrel oldható meg, melyek nagy beruházásokat igényelnek. Egyik egyszerű megoldás a probléma kezelésére, ha egy réginek, elavultnak vélt, de működő és esztétikus tárgy, eszköz, vagy még beépíthető alapanyag egy fejletlenebb és kevésbé tőkeerős társadalomban a fogyasztást erősítheti és még hosszú évekig szolgálhat. Természetesen abban az esetben, ha nem használható az adott termék, akkor is a szétszedés, az alapanyag szétválogatása, és a hulladékkezelés után bekerülhet a klasszikus újrahasznosítási körbe. Egy cég indítását tervezem mely használt, bontott építőanyagokat, bútorokat vásárol föl, bont ki, majd felújítás után értékesíti azokat. (fontos szempont a környezetvédelem újrahasznosítás és szociális támogatás) Ezt a témát Projektmegvalósítás irányából közelíteném meg. Projektmenedzsment eszközeivel. Taglalnám a projektek fölépítését, és a projektlétrehozás fázisait. (konkrét példákon keresztül) Tehát hasonlóan, mint amit az előadáson (az esküvő szervezése, vagy a családi ház építése, mint projekt) ezekhez hasonlóan vállalkozás indítása, mint projekt szeretném szakdolgozatomat elkészíteni.