Az integrált vállalatirányítási rendszerek, az interim menedzsment és a Business Coaching összehasonlítása vezetői szemmel - Gergye Eszter
Szakdolgozatomban az integrált vállalatirányítási rendszerek, az interim menedzsment és a Business Coaching vezetői szemmel történő összehasonlítását tűztem ki célul. A kérdőíves interjú módszerét használtam. A kérdéseket igyekeztem úgy összeállítani, hogy a három – a vállalatok eredményességét növelő, de teljesen – eltérő eszközt össze tudjam egymással hasonlítani. Az integrált vállalatirányítási rendszer egy szoftver/hardver együttes, amit jó esetben a cég összes dolgozója, vagy a kulcspozíciókban lévő munkavállalók használnak. Drága, a bevezetése költséges és sok időt kíván, a leendő felhasználók körében nem túl népszerű a bevezetése. A használatára be kell tanítani a kollégákat és el kell érni, hogy rutin szerűen használják azt. Ez persze komoly előkészítést igényel, hiszen meg kell határoznunk, hogy mi a cél és milyen output-ot szeretnénk kapni, ahhoz van-e elég input, vagy egyáltalán megfelelő formában áll-e rendelkezésre. A megkérdezett emberek kivétel nélkül ismerik és használnak ERP-t. Egyöntetűen arról számoltak be, hogy az ERP bizonyos szint felett nem luxus, hanem szükséges, bár költséges, időigényes a bevezetése és rendszerint ellenállásba ütközik. Aztán persze megszokják, használják és élvezik az előnyeit. Dolgozatomban az ERP meghatározása mellett röviden bemutattam két széles körben elterjedt ERP rendszert, az SAP-t és a Baant, valamint kiértékeltem az interjúalanyaim e témában adott válaszait. Az interim menedzsment kissé szürkületi zóna volt még a megkérdezettek számára. Dolgozatomban bemutatom az interim menedzsmentet, mint rapid megoldást egy valamilyen okból kiesett vezető pótlására, átmeneti helyettesítésére. Lényege, hogy 3-12 hónapos időintervallumban egy nagy szaktudású külsős személyt helyeznek pozícióba egy vállalatnál, aki gyorsan átlátja a helyzetet és dönt. A megkérdezettek nagy része nem találkozott még interim menedzsmenttel. Az a kettő, aki érintett a témában pozitívan nyilatkozott, a többiek kisebb visszafogottsággal, illetve volt egy szkeptikus válaszadóm is, aki azért nem igazán kedveli az interim menedzsmentet, mert szerinte egy interimnél nincs meg a kellő felelősség és lojalitás. Az utolsóként mutattam be a coachingot, illetve a Business Coachingot. Ez a fejezet sikerült a leghosszabbra, hiszen ezt tanultam most, ez áll legközelebb a szívemhez és erről tudok a három eszköz közül a legtöbbet. A coachingra nincs pontos definíció, próbáltam minél több meghatározást hozni, amik együtt és önmagukban is megfelelnek definíciónak. A dolgozatban bemutatom az 5 féle coaching típust, illetve a coaching irányzatokat. A megkérdezettek mind hallottak róla, de csak hétnek ajánlották és csak kevesen vettek részt a folyamatban. Aki részt vettek coachingon szinte kivétel nélkül arról számoltak be, hogy „rendeltek” melléjük egy coachot, nem maguk kezdeményezték. A coachingban feltétel az önkéntesség. Felmerült bennem a kérdés, hogy ebben az esetben beszélhetünk-e önkéntességről. A válaszadóim meggyőztek, hogy igen, mert elfogadták a felajánlást, nem utasították vissza. A beszámolók szerint kényelmetlenül, kellemetlenül érezték magukat a folyamatban, mert nehéz volt szembesülni az elakadási pontokkal, paradigmákkal. A végeredmény azonban egy kivételével pozitív volt. Végül egy összehasonlító táblázatba írtam a kilenc válaszadóm összehasonlítását a három eszközről. Összegzésül a következőt tudom megállapítani: Az ERP rendszerek, az interim menedzsment és a Business Coaching egy-egy eredményt javító módszer vagy eszköz, amelyet a vállalatuk eredményességük növelése érdekében bevethetnek. Az ERP rendszer nem humán segítség, míg a másik kettő igen. Az ERP rendszereket hosszú távon használja több felhasználó. Az interim menedzser és a Business Coach humán segítség, rövid távon használható „eszköz” mindkettő és olcsóbb is, mint az ERP rendszerek, kevesebb előkészítést igényel. A legismertebb a vállalkozók körében ez ERP, de sokan hallottak a Business Coachingról, kevesebben az interim menedzsmentről. Abban egyetértettek, hogy a vállalatok nagysága és fejlettségi szinte határozza meg azt, hogy melyik tud a három közül leghatékonyabban működni. Abban viszont mindenki egyetértett, hogy az ERP rendszer és az interim menedzsment bevezetését is elősegítheti a Business Coaching, illetve mindhárom eszköznek van létjogosultsága a piacon, hiszen mindegyik a menedzsmentet segítő eszköz. Viszonylag újnak mondható mindhárom, épp ezért e bevezetésükkel, használatukkal kapcsolatban merülnek fel kételyek, de ezek a használat során jellemzően eloszlanak. Mondhatjuk talán azt is, hogy szemléletformáló hatásuk van, hiszen az ERP esetében a korábbi kockás papír, ceruza használatot leváltja, csak a szükséges inputot kéri, így a lényeglátást segíti és időt is takarít meg. Az interim menedzsernél nem kell feleslegesen terhelni a már a cégnél dolgozó kollégákat, foglalkozhatnak a saját feladatukkal, miközben a külsős, nagy tapasztalatú kolléga segít úgy, hogy a saját pozíciójukat nem kell félteni, de közben hatékony segítséget kapnak. A Business Coach szintén kívülálló, nem vonódik be a cég életébe akár egyéni, akár csoportos coachingot tart, és lehet, hogy már rövid távon is eredményes segítséget jelent. Mindhárom hatékony segítséget nyújt a cégeknek, akár rövid, akár hosszabb távon.