Változások nyomában – A 2011. évi víziközmű-szolgáltatásról szóló CCIX. törvény gazdasági hatásai a VASIVÍZ ZRt.-nél - Reseterics Erika
Egy új törvény hatályba lépésének vagy módosításának több oka lehet, ezt indokolhatja politikai, gazdasági, társadalmi szükségszerűség, valamint a jogszabályi koherencia megteremtésének igénye is, ezzel magyarázható a 2011. évi víziközmű-szolgáltatásról szóló CCIX. törvény hatályba lépése is, ami a magyar víziközmű szektort „fenekestül” felforgatta és jelentős mértékben átalakította a szektor piaci struktúráját is. Elmondható, hogy az új törvény bevezetésével a magyar víziközműipar egy újabb, talán minden eddiginél jelentősebb korszakába lépett. Ugyanakkor megállapítható az is, hogy a víziközmű-szolgáltatók célkitűzése az új törvény bevezetésével nem változott, tehát továbbra is a fenntartható fejlődést, a környezetvédelmet, valamint a vízbázisok és a nemzeti víziközművagyon védelmét tartja a legfontosabb feladatának. Szakdolgozatom témájának e törvény hatályba lépésének gazdasági hatásait kívántam bemutatni a VASIVÍZ Vas Megyei Víz- és Csatornamű ZRt. példáján keresztül, melynek két sarkalatos pontja a számviteli szétválasztás és önköltségszámítás megvalósulása, ami úgy vélem egy kívülálló számára is érdekesnek bizonyulhat, hiszen egy nem mindennapi, speciális témakört foglal magában. Dolgozatom szerkezetileg két nagyobb részre tagolódott. Az egyik a 2011-ben hatályba lépő vízközmű-szolgáltatásról szóló törvény által előírt Számviteli szétválasztás megvalósulása, aminek célja az ágazati tevékenységek elkülönült nyilvántartásának és elszámolhatóságának biztosítása, oly módon, hogy a szolgáltatók ágazati tevékenységeinek vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről való képet lehessen kapni. A tevékenységi szétválasztást a dolgozatomban mérlegtételenként és az eredménykimutatás soraival egyezően szemléltettem. Bemutattam a MEKH – mint a víziközmű-szolgáltatók felügyeleti szerve – által lefolytatott átfogó ellenőrzések folyamatát is, ahol elsősorban a Számviteli szétválasztás követelményeinek a betartását vizsgáltam, amit számszaki adatokkal is nyomatékosítottam. A dolgozatom másik kiemelt témaköre a VASIVÍZ ZRt. önköltségszámítása, amit elsősorban a cég Önköltségszámítási Szabályzata, valamint a cég által használt Integrált Vállalat Irányítási rendszer az ún. FR segítségével dolgoztam fel, ahol betekintést nyertem arra vonatkozóan, hogy a 2011. évi Vksztv. hatályba lépésével hogyan valósítja meg a cég a költségek elszámolását, valamint a költségek felosztását. Fenti témák vonatkozásában minden fejezetnél levontam a következtetéseimet, illetve a gyakorlatom során személyesen tapasztaltak alapján egyéni véleményeimmel és javaslataimmal is hozzájárultam a dolgozatom sikerességéhez. Dolgozatomban elsődleges célként tűztem ki, hogy egy átfogó képet kapjak e törvény legfontosabb változásairól, valamint választ kapjak arra a kérdésre, hogy e törvény bevezetése milyen mértékben befolyásolta a cég működését; erre a kérdésre véleményem szerint meg is kaptam a választ, hiszen következtetésként levonható, hogy egy törvény hatályba lépése a ZRt.-nél nem csak egy-egy területet érintett, hanem az egész szervezetre hatással volt és az egész ágazat működését jelentősen befolyásolták.