A digitalizáció gazdasági hatásai – Észtország példája - Bálint Kata (válogatott tanulmányok kutató hallgatók munkáiból, 2019)
Kutatásomban három kérdésre kerestem a választ: Hogyan működik egy „digitális állam”? Mennyiben járul hozzá az információtechnológia szektor Észtország versenyképességéhez? Összességében vajon megoldáse a digitalizáció a gazdasági előrelépésre?Észtország relatív erőssége az átlátható, hatékony intézményi rendszeren és a csökkentett kormányzati szabályozási terheken felül a stabil makrogazdasági és politikai környezet, a kedvező adókörnyezet és az alacsony szintű korrupció. Ugyanakkor az állampolgárok bevonása és a közszféra digitalizálása lassan zajlik. Ráadásul az információs és kommunikációs technológiák környezetigazdasági hatásai a valóságban sokkal differenciáltabbak, mint azt elsőre feltételeznénk. Mindent összevetve Észtország gazdasági átalakulásához és előrelépéséhez nagyban hozzájárult a digitalizáció, amelynek azonban árnyoldalai is vannak.