Kína gazdasági és politikai expanziója az afrikai kontinensen - Balla Soma (Válogatott tanulmányok kutató hallgatók munkáiból az EFOP 3.6.1-16-2016-00012 számú projekt keretében végzett kutatások eredményeiből, 2019)
Dolgozatunkban azt vizsgáljuk, hogy az elmúlt évek során Afrikában megfigyelhető, dinamikusan növekvő kínai gazdasági jelenlét mögött milyen stratégiai érdek áll, továbbá a kínai tőke beáramlása milyen mértékben befolyásolja az afrikai országok gazdasági és politikai függetlenségét. Kutatásunk során elsősorban szakterületi publikációkat, elemző és prognóziskészítő intézmények kiadványait és adatbázisait használtuk. Szekunder kutatásunk során megfigyeltük, hogy az Afrikába irányuló kínai kölcsönök és a tőkebefektetések elsősorban olyan infrastrukturális beruházások formájában valósulnak meg, mint vasutak, gyárak vagy olajvezetékek építése. A hitelkihelyezések esetén reális veszélyforrásként jelenik meg a hitelfelvevők adósságcsapdába kerülése, mely bekövetkezése esetén – a hiteltörlesztés során fellépő komplikációk eredményeként – Kína stratégiai jelentőségű kereskedelmi csomópontok és útvonalak fölött veheti át az irányítást, politikai befolyási övezeteket hozva létre más államok területén. Elemzésünk során arra a konklúzióra jutottunk, hogy – figyelembe véve a kínai stratégiai gondolkodást – a befektetések révén kialakulóban lévő aszimmetrikus gazdasági és politikai kapcsolatok általi befolyásszerzés egy átfogó kormányzati stratégia része, melynek célja Kína dominanciájának növelése mind a nagypolitikai, mind a világgazdasági szintéren