Kihívások és válaszok, avagy miért nehéz ma egy professzionális szolgáltatást menedzselni - Hegedűs Anita (Válogatott tanulmányok kutató hallgatók munkáiból az EFOP 3.6.1-16-2016-00012 számú projekt keretében végzett kutatások eredményeiből, 2019)
Szakdolgozatom fő kérdéskörét a számviteli szolgáltatások mint professzionális szolgáltatásoknál megjelenő menedzsmentkihívások elemzése jelenti.Kutatásom során megvizsgálom, milyen változásokon mentek át a számviteli szolgáltatások a rendszerváltás óta, mennyire lehet elkülöníteni az alap és kiegészítő szolgáltatásokat e szektorban, továbbá, hogy milyen szolgáltatáselemeknél beszélhetünk professzionalitásról. Tanulmányozom, milyen kihívásoknak kell jelenleg megfelelni a piac kínálati oldalán, valamint azt, hogy a szolgáltatók mennyire gondolkodnak ma proaktívan. Primer kutatási módszerekkel keresem a választ a következő kérdésekre: hogyan készüljenek fel a szolgáltatók a várható változásokra?; mely számviteli szolgáltatási területeken várható a robotizáció?; hol lehet standardizálni a folyamatokat?A kutatásom során kvalitatív és kvantitatív módszereket is alkalmaztam. A kvalitatív módszerek közül a mélyinterjút és a honlapkutatást választottam. A kvantitatív kutatási technikák közül a kérdőíves megkérdezés mellett döntöttem, e felmérésnél a könyvelőiroda vezetőit kértem meg a kutatási kérdéseimhez kapcsolódó válaszadásra. Kutatásomban felhasználtam azokat a személyes tapasztalatokat is, melyeket több mint kétéves duális gyakorlatom alatt szereztem egy könyvelőirodában.E kutatások azt mutatják, hogy jelenleg humánerőforrásgondokkal, technológiai és ügyféloldali problémákkal küzdenek e szervezetek vezetői. Dolgozatomban a problémák azonosítása mellett a kihívások kezelésére alkalmas megoldásokkal is foglalkozom.