Optimization of Just-In-Sequence Supply - Bányai Tamás (Sustainability, 2019)
A „just-in-sequence” készletezési stratégia, mint az autóipari ellátási lánc megoldásainak fontos része, a gyártótól kapott visszajelzéseken alapul. A teljesítmény, a megbízhatóság, a rendelkezésre állás és a költséghatékonyság az ellátási lánc folyamat tagjainak paraméterein alapul. A gyártó eszközarányos megtérülésének (ROA) növelése érdekében elkerülhetetlen az ellátási folyamat optimalizálása. A cikk keretein belül a szerzők egy virágbeporzási algoritmuson alapuló heurisztikus optimalizálási modellt írnak le a just-in-sequence ellátáshoz, amely a fenntarthatósági szempontokra összpontosít, beleértve az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást. A szakirodalom szisztematikus áttekintése után ez a cikk bemutatja a „just-in-sequence” ellátás matematikai modelljét, beleértve a hozzárendelési és ütemezési problémákat. A modell célja, hogy meghatározza az egyes sorozatokhoz az optimális hozzárendelést és ütemezést a teljes beszerzési költség minimalizálása érdekében, ami lehetővé teszi a költséghatékonyság növelését a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele mellett. Ezt követően egy virágbeporzási algoritmus alapú heurisztikus leírást írunk le, amelynek teljesítményét különböző benchmark függvényekkel validáljuk. A forgatókönyv-elemzés validálja a modellt, és értékeli annak teljesítményét a költséghatékonyság növelése érdekében a „just-in-sequence” megoldások esetében.