Egy (ma még kihasználatlan) módszertani lehetőség az adóellenőrzési irányok változásának vizsgálatában - Antal Anita (Taylor Gazdálkodás-és Szervezéstudományi Folyóirat, 2020)
Minden nemzetgazdaságban – fejlettségi állapotától függetlenül – alapvető érdek a fekete- és szürke gazdaság méretének csökkentése, melyet többek között elősegít az adóhatósági ellenőrzés. A BGE GKZ „Mikro- és makrogazdasági folyamatok múltban és jelenben” elnevezésű kutatóműhely keretében egy új kutatási irányvonal körvonalazódik. Az előkészítés alatt álló kutatás célja, hogy vizsgálja az adó- és adóeljárási rendszerben bekövetkezett főbb változások és a jogkövetkezmények közötti összefüggéseket, esetleges törvényszerűségeket. E téma kutatása jelentős akadályokba ütközik, szűk keresztmetszetet a kapcsolódó adatok, információk hozzáférhetősége okozza. A kutatási munka jelen fázisában a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (a továbbiakban: NAV) által kiadott ellenőrzési irányelvek változásainak, tendenciának meghatározása áll a fókuszban, módszertani szempontból egy kvalitatív kutatási megoldás (tartalomelemzés) segítségével történő vizsgálattal.