Tartományszintű optimális közúti forgalomirányítás, a környezetterhelés csökkentésére - Péter Tamás (Innováció és fenntartható felszíni közlekedés: XV. IFFK 2021., 2021)
Az általunk alkalmazott hálózati modell felhasználásával, elvégezhetők az általános nagyméretű közúti hálózatok modellezése. A hálózati modell térkép-gráf invariáns és speciális hipermátrix struktúrával írható le. Ez alkalmazható a közlekedési hálózatok tartományi szintű optimális irányítására Lyapunov függvény alkalmazásával. Ezt az irányítást kiterjesztjük a közlekedési folyamatokból származtatható környezet- és légszennyezés csökkentésére is.