Elektroreológiai elasztomer korongok külső elektromos tér hatására történő deformációjának vizsgálata - Balogh Diána (XXI. Energetika-Elektrotechnika – ENELKO és XXX. Számítástechnika és Oktatás – SzámOkt Multi-konferencia, 2020)
Munkánk során különböző koncentrációjú bárium-titanát alapú elektroreológiai (ER) elasztomer korongokat készítettünk és vizsgáltuk ezek külső elektromos tér hatására bekövetkező deformációjának nagyságát. A megfelelő mérésekhez egy lézerszenzoros mérőrendszert állítottunk össze. Megállapítottuk, hogy a korongok a külső tér irányában kontrakciót szenvednek, amelynek mértéke függ az ER elasztomer töltőanyag koncentrációjától. A minták további vizsgálata során összefüggést állítottunk fel a bárium-titanát tartalom és a dielektromos permittivitás nagyságára vonatkozólag.