Magnetoreológiai elasztomer korongok külső mágneses tér hatására történő relatív megnyúlásának vizsgálata - Balogh Diána (ENELKO, 2021)
Az intelligens anyagok képesek reagálni környezetük megváltoztatására. Kutatásunk során mag-netit töltőanyagot tartalmazó, eltérő vastagságú, izotrop magnetoreológiai elasztomer (MRE) korongok deformációját vizsgáltuk külső mágneses tér hatására. Munkánkhoz összeállítottunk egy termosztált lé-zerszenzoros mérőrendszert. Megállapítottuk, hogy a korongok a külső tér irányában dilatációt szen-vednek, amelynek mértéke függ az MRE hőmérsékletétől és a minta vastagságától.