A vállalati fordulatkezelési tanácsadás aktualitásai a fenntarthatósági elvek keretében - Katits Etelka (Új Munkaügyi Szemle, 2023)
Napjainkban óriási az érdeklődés az Agenda 2030 Fenntarthatósági Fejlődési Keretrendszerben meghatározott fenntartható gazdálkodás és növekedés elve-inek gyakorlatban történő megvalósítása iránt. Bemutatjuk ennek valóra vál-tási lehetőségeit. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet a válságos időkben lévő cé-geknél a megvalósítás korlátjaira. Igazoljuk a fordulatkezelés szükségességét és kiemeljük kapcsolódási pontjait a fenntarthatósági elvekkel összhangban. Ismertetjük azt a globális és holisztikus szemléletet, amely a tanácsadói munka új, önálló és szakmaspecifikus iránya. Kutatási kérdéseink: Hogyan, milyen kö-rülmények és feltételek szükségesek a fenntarthatósági elven alapuló gazdál-kodás valóra váltásához? Mind ehhez hogyan kapcsolódik a turnaround helyzet és annak menedzselése? Hogyan, mikor, kinek és miben segít a turnaround controlling módszer? Miben támogatja a vállalati fenntartható gazdálkodás éves pénzügyi kontrollpontjai és a dinamikus értékfenntartói kör a tanácsadói munka sikerét? Az optimális stratégiai és operatív döntéshozatalt és tanácsadói munkát segíti a saját fejlesztésű FINel pénzügyi szakértői rendszer és az 5 lépé-ses SDGG módszer, amelyekkel elemzést, diagnózist és értékelést lehet készí-teni.