Logisztika 4.0 - Fehér Norbert (Logisztika - informatika - Menedzsment, 2016)
Ez a cikk összefoglaló kivonata annak a „MILYEN LESZ A LOGISZTIKA A JÖVŐ GYÁRÁBAN?” című kutatásnak (VKSZ_12-1-2013-0038), mely a „STRATÉGIAI IPARI ÁGAZATOK JÖVŐBEMUTATÓ GYÁRTÁSI TECHNOLÓGIÁIHOZ ÉS TERMÉKEIHEZ KAPCSOLÓDÓ TÉRSÉGI KUTATÁSI KOMPETENCIÁINAK MEGERŐSÍTÉSE SZÉLES KÖRŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN MEGVALÓSÍTOTT KUTATÁS-FEJLESZTÉSI PROGRAMMAL” című „K+F VERSENYKÉPESSÉGI ÉS KIVÁLÓSÁGI SZERZŐDÉSEK PROJEKT” keretében készült 2016 májusában. A negyedik ipari forradalom már a küszöbön áll. A fizikai objektumokat zökkenőmentesen integráljuk az információs hálózatba. Internet kapcsolja össze az intelligens gépeket és rendszereket, ezzel összetett információs hálózatot kialakítva. A 21. század kezdete óta digitális átállásnak lehetünk tanúi a gazdaság és a társadalom minden területén. Ez a trend hatással van arra is, hogy a különböző termékeinket milyen módon állítjuk elő, és kínáljuk fel partnereinknek, így a vállalati logisztikai folyamatokra is. Az Ipar 4.0 és ezen keresztül a Logisztika 4.0 az a technológia, amely a koncepciót rendszerbe foglalja. Meg kell különböztetnünk olyan kisebb koncepcióktól, mint például az IoT (dolgok internete), Factory 4.0 (gyár 4.0), illetve a DIY maker movement (építsd meg magad mozgalom). Azok a vállalatok, amelyek megtartják a jelenlegi működésüket könnyen eltűnhetnek a piacról, amelyek azonban adaptálják Ipar 4.0 és Logisztika 4.0 kezdeményezéseket, kétségkívül meg kell változtatniuk szervezeti felépítésüket, gyártási kapacitásuk menedzsmentjét és logisztikai folyamataikat is. Továbbá beléphetnek a piacra radikálisan új üzleti modellel rendelkező vállalatok is. Bár a kutatási jelentés SCOR modell alapján megkísérli bemutatni azokat a főbb újításokat, amelyeket Logisztika 4.0 jelent a vállalatok számára, terjedelmi korlátok miatt jelen cikkben a szerző elsősorban iránymutatást kíván nyújtani a logisztikai folyamatokban várható drámai változásokra való felkészülésben, hogy a Magyarországon működő elsősorban összeszerelő vállalatok 10-15 éves időtávra szóló stratégiájukat módosíthassák az új kihívásnak megfelelően. Kulcsszavak: Ipar 4.0, Logisztika 4.0, a logisztika jövője, lean logisztika, digitalizáció