Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem – az ötlettől a megvalósításig

Féléves szakmai gyakorlatomat a Zala Megyei Fejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.-nél végeztem. A társaság 2013-ban támogatást nyert a LEADER Térségek közötti együttműködés jogcím keretében megvalósuló „Értékőrző hálózat - Térségi Tipikus Termékcsaládok fejlesztése, a kistérségi egyedi értékek revita...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Ruzsics Judit
Format: Manuscript
Language:Hungarian
Online Access:Dokumentum-elérés
Description
Summary:Féléves szakmai gyakorlatomat a Zala Megyei Fejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.-nél végeztem. A társaság 2013-ban támogatást nyert a LEADER Térségek közötti együttműködés jogcím keretében megvalósuló „Értékőrző hálózat - Térségi Tipikus Termékcsaládok fejlesztése, a kistérségi egyedi értékek revitalizálása érdekében című projektjéhez. Magam is fontosnak tartom a helyi gazdaság- és vidékfejlesztést, ezért választottam szakdolgozatom témájának a projektmegvalósítás és finanszírozás vizsgálatát, melynek középpontjában a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem áll. A dolgozat keretében bemutattam a társaságot, a fejlesztések pályázati forrásból való finanszírozását, az üzem létesítésének céljait, a feldolgozók működtetésének jogszabályi hátterét. Ismertettem a projekt finanszírozását, fedezeti pontok számítását, az üzemben gyártott termékek marketing stratégiáját és környezetelemzést is végeztem. Dolgozatomban a vizsgált projekt mellett több operatív programot is bemutattam, melyek közvetetten vagy közvetlenül a gazdaság fejlődését szolgálják, valamint finanszírozásuk szintén támogatási forrásból történik. A dolgozat középpontjában álló projekt alapkoncepciójából kiindulva a megfelelő pályázati kiírás kiválasztása, a támogatási kérelem be-nyújtása, majd pozitív elbírálása után kerülhetett sor a beruházás megvalósítására. Az összetett tevékenység fő elemei: a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem létrehozása, az előfinanszírozás nehézségeinek megoldása, marketing feladatok a termékek értékesítésével kapcsolatban. Az üzem engedélyeztetéséhez és a termelés beindításához a szükséges jogszabályok és rendeletek megismerése után kezdtünk hozzá. Az engedélyek megszerzéséig a technológiai terv elkészítése, próbagyártás és receptúra optimalizálás folyhatott a feldolgozóban. A próbagyártások során a gépek teljesítményének lemérésével releváns adatokhoz jutottunk, melyekből előkalkulációt készítettünk a termelési ütemtervekhez. A kalkulációkban költségekkel is számoltunk, így viszonylag pontos adatokat kaptunk a termelés közvetlen és közvetett költségeiről, a termékek egységköltségeiről, illetve a fedezeti pontokról. A konkurenciához képest magas egységköltségű termékek fogyasztói árelfogadásához további termékfejlesztésre van szükség A számításokat a későbbiekben a termelés végleges beállásával tudjuk csak pontosítani, valamint az eladási árakat is csak akkor tudjuk meghatározni. A marketing feladatok között szerepelt a termelni kívánt termékek meghatározása, ezek márkanevének kitalálása, a disszeminációs feladatok ellátása. Ide tartozik az értékesítési csatornaként létrehozott zamatporta.hu domain címen futó webshop tartalommal való feltöltése is. A már működő portálon saját előállítású termékek még nem, de továbbértékesítésre vásárolt zöldség és gyümölcskészítmények forgalmazása már folyik. Mindezek megteremtéséhez a legfontosabbat az előfinanszírozás biztosítása jelentette, mely a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitel-programjának 2. szakasza segítségével valósult meg. Örülök, hogy a helyi gazdaság fejlődését elősegítő projektben vehettem részt és lehetőségem nyílik ennek későbbi hatásait is figyelemmel kísérni.