Summary: | Szakdolgozatomban egy aktuális témát dolgoztam fel, ami a fenntartható ellátási lánc elméletét, és gyakorlatát mutatja be három magyarországi vállalatnál. Azért emellett a téma mellett döntöttem, mivel egyre többen foglalkoznak ezzel, ami a környezetre, a gazdaságra, és a társadalomra is kihat. Dolgozatom első részében azt fogalmazom meg, hogy mi is az ellátási lánc és a fenntarthatóság, majd, hogy a vállalatok miért foglalkozzanak az ellátási láncuk fenntarthatóságával, továbbiakban bemutatom a környezeti társadalmi szempontokat, amelyek a beszerzésből, kommunikációból, beszállítóválasztásból, mérés eszközeiből, beszállítói kódexekből, szabványokból, környezetirányítási rendszerekből, és a beszállító-fejlesztési tevékenységekből áll, továbbá ismertetek pár elméleti modellt. A fenntarthatóság maga, mint téma egyre fontosabb lesz a mai világban a vállalatok számára ezért a dolgozatom második felében három, Magyarországi vállalatot elemzek, a Coca-cola KBD Magyarország Kft.-t, McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft.-t, Eisberg Hungary Kft-t. A vállalatok kiválasztása random történt, de ha megnézzük 3 különböző vállalatot választottam, hiszen egy étteremhálózatot (McDonald’s), egy palackozó üzemet (Coca-Cola), és egy salátafeldolgozó üzemet (Eisberg) vizsgáltam meg. Első körben mindhárom vállalatot röviden bemutatom, majd egy rövid ismertetést írok a gazdasági hatásaikról, majd megfogalmazom a fenntarthatósági törekvéseiket, és a beszállítói láncuknak a fenntarthatóságát.
|